Tänään tv:ssä: ”Kiehtova kolmituntinen saaga” – Yksitoista Oscar-ehdokkuutta toi suurelokuvalle viisi kultapystiä

IMDb-arvosana 7,5.

Martin Scorsesen vuoden 2004 elokuva The Aviator – Lentäjä kertoo Hollywoodin tuottajalegendasta, liikemiehestä ja keksijästä.

Howard Hughesin roolissa nähdään Leonardo DiCaprio. Hughes tuli tunnetuksi paitsi usean filmitähden uran alkuunpanijana myös suhteistaan heihin.

Hughesin käsipuolessa nähtiin muun muassa Jean Harlow, jota elokuvassa esittää No Doubtin laulaja Gwen Stefani) sekä Ava Gardner (Kate Beckinsale) ja Katharine Hepburn (Cate Blanchett).

Monipuolinen Hughes laajensi liiketoimiaan myös Hollywoodin ulkopuolelle; hän oli mukana kehittämässä USA:n ilmailuteollisuutta ja omisti lopulta TWA Airlines -lentoyhtiön.

Martin Scorsese muisteli elokuvaa Episodin haastattelussa vuonna 2017.

”Olimme jo rakentaneet yhteistyötä Leonardon kanssa Gangs of New Yorkissa mutta erityisesti se kasvoi Lentäjässä. Oli todella vaikea ottaa selkoa sellaisesta oudosta hahmosta kuin Howard Hughes, mutta jotain tapahtui kuvauksissa. Monissa kohtauksissa hänessä oli erityistä itseluottamusta sekä luottamusta ja yhteisymmärrystä myös meidän välillämme. Haastoimme toisiamme ja rohkaisimme kokeiluihin, vaikka emme itse välttämättä niistä pitäneet, mutta ne johtivat taas johonkin uuteen. Se tuntui siunaukselta.”

Lentäjä oli vuoden 2005 Oscar-gaalassa ehdokkaana yhteentoista palkintoon, joista se voitti viisi: paras naissivuosa (Cate Blanchett), paras kuvaus, paras lavastus, paras leikkaus ja paras puvustus. Muut ehdokkuudet tulivat muun muassa kategorioissa paras elokuva, paras ohjaus ja paras miespääosa (DiCaprio).

Scorsese luo kolmituntisen saagan, joka valottaa kiehtovasti yhden Hollywoodin historian ja amerikkalaisen ilmailualan eksentrisimpiin, mystisimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin hahmoihin kuuluneen miehen elämää”, kirjoitti Tuomas Riskala DVD Hohdon numerossa 1/2005.

Lentäjä esitetään Subilla keskiviikkona 24.11.2021 klo 21.00. Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut