Tekijänoikeuksista kiistaa – Woody Allenin kustantaja uhkaa HBO:ta oikeustoimilla

Kaikki ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Deadline uutisoi, että Woody Allenin muistelman Apropos of Nothingin julkaissut Skyhorse Publishing uhkaa HBO:ta oikeustoimilla.

Syynä on HBO:n uusi Allen v. Farrow -dokumenttisarja, jossa käytetään Skyhorse Publishing -kustantamon mukaan luvattomasti pätkiä Allenin muistelmien äänikirjaversiosta. Skyhorsen mukaan kyseessä on tekijänoikeuskysymys.

”Tuottajat tai HBO eivät lähestyneet Skyhorsea ja pyytäneet lupaa käyttää otteita äänikirjasta. Skyhorse kuuli toisen käden tietona vasta viime viikon lopulla, että jokaisessa jaksossa käytetään runsaasti otteita äänikirjasta”, Deadlinelle kerrotaan.

Ensimmäisen jakson perusteella kustantamo uskoo, että tekijänoikeusrikkomus on selvä, jos muissa jaksoissa otteita käytetään samassa laajuudessa. ”Aiomme ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin, jotka katsomme tarpeelliseksi meidän ja Woody Allenin tekijänoikeuksien kannalta.”

Deadlinen mukaan ensimmäisessä jaksossa kuullaan otteita yhteensä yli kolme minuuttia. Yleensä tekijänoikeudella suojattuja teoksia saa käyttää alle kymmenen sekuntia ilman lupaa.

Ohjaajien Amy Zieringin ja Kirby Dickin edustaja antoi lausunnon, jonka mukaan Allenin muistelmien otteiden käyttö olisi laillisen piirissä.

Otteita käytetään dokumentissa ilmeisesti siitä syystä, että Allen ei suostunut kommentoimaan syytöksiä dokumentissa. Allenin ja hänen vaimonsa Soon-Yi Previnin mukaan heitä lähestyttiin dokumentin tekijöiden osalta vasta joulukuun lopulla – vain pari kuukautta ennen kuin dokumentti sai ensi-iltansa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut