The People Speakin tekijöitä kiinnostaisi kuulla suomalaisten historiasta

7.11.2010 17:05

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politicassa esitetään tänään toisenlaista amerikkalaista historiaa käsittelevä dokumenttielokuva The People Speak. Elokuvan tekijöitä on paikalla näytöksessä, joka samalla päättää festivaalin.

The People Speakin ohjaaja Anthony Arnove kertoo, että elokuvalla on koetettu saada tiettyjä asioita Amerikan historiasta laajempaan tietoisuuteen.
– Tarkoituksena oli oikaista historiaa, mutta myös näyttää erilainen lähestymistapa historiaan ja antaa sitä kautta ihmisille ymmärrys heidän omasta roolistaan tehdä historiaa. Ihmisillä voi olla aktiivinen rooli historian tekemisessä, kun he koettavat muuttavat tilanteitaan ja olosuhteitaan järjestäytymällä, Arnove sanoo.

Elokuvassa luetaan alkuperäisiä dokumentteja vuosikymmenten varrelta. Vaietulle historialle antavat äänensä muun muassa näyttelijät Matt Damon, Sean Penn, Josh Brolin, Marisa Tomei ja Viggo Mortensen sekä muusikot Bob Dylan, John Legend ja Bruce Springsteen.
– Lähes kaikki dokumentissa mukana olleet henkilöt ovat jo vuosien ajan tehneet live-esiintymisiä ja lukeneet ja esittäneet näitä tekstejä, julistuksia, runoja ja lauluja. He tiesivät Howard Zinnin, jonka kirjaan elokuva perustuu, työstä ja olivat kiinnostuneita olemaan mukana, kertoo elokuvan tuottaja Brenda Coughlin.

Coughlinin mukaan elokuvan nähneet ovat lähestyneet tekijöitä ja kertoneet etteivät ole tienneet The People Speakissa ilmi tulleita asioita oman maansa historiasta. Katsojat ovat myös sanoneet, että eivät ole tienneet elokuvassa mukana olevien tunnettujen amerikkalaisten toisesta puolesta mitään.
– Esimerkiksi Mark Twainin tai Malcolm X:n historiasta tiedämme vain yhden version, Coughlin sanoo ja jatkaa:
– Ihmiset ovat reagoineet tähän myös siten, että he haluavat mennä itse tutkimaan asiaa lisää. Me emme pysty kertomaan kaikkea. Nykyisin on niin helppoa etsiä tietoa menneistä asioista ja elokuva on vaikuttanut siten, että ihmiset todella haluavat tietää enemmän.

Arnove ja Coughlin ovat tehneet The People Speakista myös englantilainen versio näyttelijä Colin Firthin johdolla.
– Teimme samalla tavalla kuin amerikkalaisen version kanssa. Yhdistimme alkuperäisiä englantilaisia dokumentteja maan omiin esiintyjiin ja aihepiirit ovat samoja kuin meidän alkuperäisessä versiossa. Ongelmaksi tuli kuitenkin se, että Iso-Britannian historia on paljon pidempi kuin Amerikan. The People Speak UK:n ensimmäinen dokumentti on 1320-luvulta ja olisimme voineet mennä vielä sitäkin kauemmaksi maan historiaan, Arnove sanoo.

Kaksikkoa kiinnostaa Suomen vierailullaan kuulla maamme ihmisten historiasta. Coughlin myöntääkin, että vastaavanlaisia elokuvia olisi mielenkiintoista tehdä useista maailman maista.
– Kiinnostus tällaisen elokuvan tekemiseen on herännyt muuallakin. Etelä-Afrikassa, Saksassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ollaan kiinnostuneita omasta versiosta. Ja on ollut puhetta espanjankielisestä versiosta Amerikan latinojen historiasta. Olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan suomalaisten historiasta tai mistä tahansa maasta. Sitten olisi loputtomia tuotantoja ympäri maailmaa, Coughlin naurahtaa.

Kaksikko on paikalla elokuvan näytöksessä Andorrassa tänään klo 18. Arnove toivoo, että näytös saa aikaan keskustelua toisenlaisesta Amerikasta sekä innostaisi paikalle tulevia tekemään jotain vastaavaa omasta maastaan.

Lisää luettavaa