Tiesitkö? Leijonakuningas-leffaa syytettiin aikoinaan kopioksi – Disneyllä olisi edelleen selitettävää

Samankaltaisuuksia on paljon.

Disney toi vuonna 1994 ensi-iltaan kaikkien tunteman rakastetun klassikkoanimaation Leijonakuningas. Sitä väitettiin heti plagioiduksi elokuvaksi.

Leffan piti aikoinaan olla Disneyn ensimmäinen alkuperäisteos, jonka tarinan se olisi kehitellyt täysin itse. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Väitteet plagioinnista juontavat juurensa 1960-luvulla japanilaisin voimin tehtyyn suosittuun animaatiosarjaan Kimba – valkoinen leijona, jonka luoja oli Asamu Tezuka. Sarja perustui manga-sarjakuvaan Jungle Emperor Leo.

Vuonna 1989 kuollutta Tezukaa on usein pidetty Japanin omana Walt Disneynä, sillä hänen tarinoillaan ja hahmoillaan on yleismaailmallista vetoa – katsojat pystyvät samaistumaan niihin.

Leijonakuninkaan ja Kimba – valkoinen leijona -sarjan välillä on useita samanlaisia piirteitä. Molemmat ovat kasvutarinoita, joiden keskiössä on leijonanpentu. Molempien pentujen isät niin ikään kuolevat.

Teosten pahikset ovat niin ikään leijonia, joilla on musta harja. Lisäksi heillä on arvet vasemman silmän alueella. Molemmilla leijonilla on lakeijoinaan hyeenoita. Muitakin samankaltaisuuksia riittää kohtausten samankaltaista sommittelua myöden.

Kimba eroaa ainakin siinä, että mukana on myös ihmishahmoja. Se myös keskittyy enemmän luonnon ja sivilisaation konfiktiin. Teoksista on kuitenkin joka tapauksessa löydetty sen verran paljon yhtymäkohtia, että plagiointisyytökset eivät välttämättä ole tuulesta temmattuja.

Yllättävää kyllä, kun samankaltaisuudesta kysyttiin Leijonakuninkaan luoneelta Disneyn työryhmältä, he väittivät, etteivät ole koskaan kuulletkaan Kimbasta. Apulaisohjaaja Rob Minkoff sanoi aikoinaan, että hän kuuli toimittajilta Kimbasta ja Tezukasta ensimmäistä kertaa. Disneyllä tuolloin vaikuttanut Howard Green puolestaan sanoi myöhemmin, että jotkut työryhmän jäsenet olivat kuulleet Kimbasta.

Epäilykset plagioinnista eivät ole laantuneet vielä tänä päivänäkään. Alta voit katsoa videon Kimba – valkoinen leijona -sarjan ja Leijonakuningas -elokuvan samankaltaisuuksista.

Kerroimme aiemmin, miten Leijonakuningasta pidettiin Disneyllä alun perin aliarvostettuna välityönä. Voit lukea siitä lisää täältä: Tiesitkö? Leijonakuningas oli Disneyllä aliarvostettu välityö ja B-tuotannon leffa – joutilaat animaattorit tekivät.

YouTube video

Lähde: The Hollywood Reporter

 

Aiheeseen liittyvä video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut