Tiesitkö tämä The Equalizer -leffasta? 25 kiinnostavaa faktaa

The Equalizer – Oikeuden puolustaja kertoo salaperäisen, toiminta- ja tiedustelumenneisyytensä taakseen jättäneestä miehestä, joka tarttuu vanhoilla päivillään taas toimintaan puolustuskyvyttömiä suojellakseen. Denzel Washington on McCall, joka ei siedä venäläisen mafian otteita tavatessaan Chloë Grace Moretzin esittämän ihmiskaupan uhrin. Seuraavassa 25 faktaa The Equalizerista ja sen tähdistä.

Teksti: Jouni Vikman

1. The Equalizer perustuu neljä tuotantokautta vuosina 1985–1989 pyörineeseen samannimiseen amerikkalaiseen tv-sarjaan, joka Suomessa tunnettiin nimellä Kutsukaa McCall.

2. Kaikki tv-sarjan neljä tuotantokautta on julkaistu dvd:llä. Sen tarttuvan teeman sävelsi The Police -yhtyeen rumpali Stewart Copeland.

3. Sarjassa nähtiin vierailijoina paljon uransa alussa olevia tulevia tähtiä, kuten Macaulay Culkin, Christian Slater ja Vincent D’Onofrio sekä jo nimeä tehneitä näyttelijöitä kuten Laurence Fishburne, William H. Macy ja Steve Buscemi.

4. Vielä vuonna 2010 Robert McCalliksi harkittiin Russell Crowea, joka oli jo lupautunut rooliin ennen Denzel Washingtonin kiinnitystä. Paul Haggisin oli tarkoitus ohjata.

5. Käsikirjoittaja Richard Wenk kirjoitti tarinan Washington mielessään. Elokuva ottaa sarjasta perusidean: korkeasti koulutettu taistelutaitoinen mies ”tasapainottaa” tilannetta pahisten ja heidän avuttomien uhriensa välillä.
Denzel Washington
6. Washington ilmoitti olevansa kiinnostunut elokuvasta, mutta kieltäytyi sitoutumasta ennen kuin saisi valmiin käsikirjoituksen luettavakseen. Kolme päivää myöhemmin hän soitti tuottaja Todd Blackille ja sanoi: “Todd, täällä Robert McCall”.

7. Denzel Washington on 59-vuotias. Tv-sarjassa McCallia esittänyt Edward Woodward oli 55-vuotias sarjan alkaessa. Pari vuotta myöhemmin Woodward sai ensimmäisen sydänkohtauksensa. Woodward kuoli vuonna 2009 79-vuotiaana.

8. The Equalizer – Oikeuden puolustaja on toinen Washingtonin ja ohjaaja Antoine Fuquan (alla vasemmalla) yhteinen elokuva. Ensimmäinen oli vuoden 2001 Training Day. Huhujen mukaan heillä on esituotannossa The Magnificent Seven -uudelleenfilmatisointi.
Denzel Washington
9. Fuqua sai innoitusta taistelukohtauksiin tuntemiltaan nyrkkeilijöiltä kuten Sugar Ray Leonardilta. Nämä voivat koskettaa vastustajaa tervehdykseksi mutta samalla mitata tämän kuntoa ja ruumiinkieltä. McCall pystyy lukemaan ihmisiä samalla tavalla.

10. Fuqua halusi pitää toiminnan hurjana mutta realistisena ja tutustui ihmisten toimintaan stressitilanteissa. Hänelle selvisi, että tietyntyyppisillä ihmisillä pulssi ja hengitys rauhoittuu hätääntymisen sijaan ja he pystyvät rauhoittumaan ja toimimaan harkitusti. Fuqua ja Washington rakensivat McCallista tällaisen henkilön.
Denzel Washington;Marton Csokas
11. Fuqua ja Washington keskustelivat stunttikoordinaattori Keith Woulardin kanssa toimintakohtauksien toteutuksesta, koska Fuqua ei halunnut heiluvalla kameralla kuvattua toimintaa, josta yleisö ei saa kunnolla selvää.

12. Washington ei halunnut taistelulajikamppailuja vaan enemmän suoraviivaista katutappelua. Woulard hyödynsi omaa kokemustaan armeijan erikoisjoukoissa toimintakohtausten rakentamisessa. Kuukauden harjoittelun ansiosta Washington pystyi itse esiintymään 95 prosentissa niistä.

13. McCall ei käytä tuliaseita vaan mitä tahansa käteen osuvaa kuten tuhkakuppia, kirjeenavaajaa, maljakkoa tai kirjaa.

14. Idea korkkiruuvista, erään taistelukohtauksen avainesineistä, tuli ohjaaja Fuqualta, joka kysyi alaa tuntevalta ystävältään käyttökelpoisia aseita baarissa tapahtuvaan tappeluun.

15. Washingtonin ensimmäinen elokuvaesiintyminen tapahtui myös oman käden oikeutta juhlistavassa Väkivallan vihollinen –toimintaklassikossa vuonna 1974. The Equalizer on hänen 44. valkokangaselokuvansa.

16. Chloë Grace Moretzin ensimmäinen elokuva oli The Amityville Horror -uudelleenfilmatisointi vuodelta 2005. The Equalizer on hänen 26. näytelty valkokangaselokuvansa.
Denzel Washington;Chloe Grace Moretz
17. Moretz otti yhteyttä Children of the Night -hyväntekeväisyysjärjestöön ja tapasi kaduilta pelastettuja teinityttöjä ymmärtääkseen paremmin omaa Teri-hahmoaan.

18. Melissa Leo ja Bill Pullman valmistautuivat rooliinsa 20 vuotta naimisissa olleena parina käymällä puistokävelyillä ja kahvilla tutustuakseen toisiinsa ennen kuvauksia.

19. Lavastaja Naomi Shohan loi yöruokalan, jossa McCall ja Teri kohtaavat, Edward Hopperin kuuluisan Nighthawks-maalauksen (1942) pohjalta. Hän etsi sopivaa kulmaikkunaa pitkään, kunnes löysi pienen nurkkakaupan, joka suostui paikan muuttamiseen kahvilaksi pariksi päiväksi.

Denzel Washington;Chloe Grace Moretz20. Shohan ja rekvisiittori Leslie Rollins näkivät vaivaa luodakseen ympäristöjä, joiden irtaimistoa McCall voisi käyttää tappeluissa – ilman että esineiden esittelystä tuli liian ilmeistä.

21. Tekijät kutsuivat hetkiä, joissa McCall inventoi ympäristöään ja rekisteröi vastustajia ja mahdollisia aseita, Equalizer-visioksi. Fuqua suunnitteli ne huolellisesti Shohanin ja kuvaaja Mauro Fioren kanssa.

22. Pääpahista esittävä Marton Csokas on mahdollista nähdä valkokankailla myös Sin City: A Dame to Kill For -sarjakuvafilmatisoinnissa, jossa hän esittää Eva Greenin hahmon aviomiestä.
Marton Csokas
23. Csokas on aikaisemminkin esittänyt venäläistä roistoa ja halusi tuoda rooliin jotain erilaista. Hän painotti Teddyn psykopaattisuutta ja välinpitämättömyyttä muista ihmisistä ja moraalista. Se teki hahmosta käytännössä McCallin vastakohdan.

24. Fuquan seuraava projekti on nyrkkeilydraama Southpaw Jake Gyllenhaalin kanssa. Moretzilla on työn alla tieteistoiminta The Fifth Wave.

25. Helmikuussa julkaistun tiedon mukaan Richard Wenk olisi jo kynäilemässä The Equalizerille jatko-osaa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut