Toimituksen suosikit – päätöksiä ja seurauksia

Vielä pari viikkoa sitten elokuva-alalla oltiin toiveikkaita, ja ohjelmisto alkoi täyttyä kauan vuoroaan odottaneista uutuuksista – ja monista tilaisuuden saaneista yllätyksistäkin. Sitten aluehallintovirasto ilmoitti tänään, 20. elokuuta, pääkaupunkiseudulla voimaan tulevista uusista rajoituksista…

20.8.2021 13:11

Elokuva-ala on joutunut tekemään äkkiratkaisuja ennakoimattomien viranomaispäätösten vuoksi. Vielä viime viikonloppuna ensi-iltaan tuli väärän optimismin myötä peräti kuusi nimikettä. Sitten alkoi joukkopako, ja nyt uutuuksia on tulossa vain kaksi.

On surullista ajatella, että niiden ohella viikonlopusta on jossain vaiheessa kesää siirtynyt puolen tusinaa muuta elokuvaa hamaan tulevaisuuteen.

On hieman epäreilua syyttää yksin AVI:a, joka on paikallinen toimeenpaneva viranomainen. Se toteuttaa hallituksen kynäilemiä ja eduskunnan vahvistamia lakeja. Jos ne eivät toimi, on ministerien turha pestä käsiään ja heittää AVI bussin alle todeten: ”ei me tätä tarkoitettu”.

Itse elokuvateattereissa on myös havaittu väärään osoitteeseen menevää protestointia. Te, jotka revitte istumista estäviä teippejä penkkiriveiltä, olkaa ystävällisiä ja lopettakaa. Elokuvateatteri ei ole poistanut istumapaikkoja käytöstä loukatakseen henkilökohtaisesti teidän oikeuksianne ja vapauksianne vaan mahdollistaakseen yleensä toimintansa näinä vaikeina aikoina. Teippien uudelleen vetäminen näytösten jälkeen tarkoittaa vain ylimääräistä resurssihukkaa.

Sitten itse asiaan. Kahdesta uutuudesta toimitusta miellytti aavistuksen enemmän romanttinen draama Ole niin kiltti, älä rakasta häntä. Konsensus oli, että se häviää vertailussa edelliselle Jojo Moyesin kirjan filmatisoinnille, vuoden 2016 Kerro minulle jotain hyvää -elokuvalle (onko jokin laki, joka sallii Moyesin kirjojen nimille vain älyvapaita suomennoksia?). Se keräsi aikoinaan yli 70 000 katsojaa Suomessa. Toivotaan uutuudelle kaikkea hyvää, sillä suoraviivaista romantiikkaa ei juuri ole ohjelmistossa tarjolla.

The Ice Road puolestaan edustaa lajityyppiä, josta ei puutetta ole ollut. Rutiseville jääteille sijoittuva elokuva on tyypillistä Liam Neeson -perustoimintaa, joka yhä enenevässä määrin edellyttää kaiken epäuskon aktiivista tukahduttamista. Joiltakin se onnistui, monilta ei.

Ensi viikolla tilanne ei pahemmin kirkastu, sillä luvassa on vain yksi uutuus, koko perheen animaatioseikkailu Ainbo – Amazonin sademetsän rohkein tyttö. Tarjolla samalle viikonlopulle olisi ollut seitsemän muutakin elokuvaa, jotka vallitsevissa oloissa ovat nostaneet kytkintä. Vähintään muutama viikko aina meneekin, ennen kuin elokuvien julkaisun isot laivat kääntyvät. Joten hopi, hopi, järkeviä päätöksiä pöytään ja pian, kiitos!

Lisää luettavaa