Toimituksen suosikit: Viimeinen viikonloppu?

Nauttikaa, kun vielä voitte. Ainakin pääkaupunkiseudulla AVI:n uusin aivopieru kiristää elokuvateattereiden mahdollisuuksia päästää yleisöä valkokankaiden ääreen, mikä voi siirtää julkaisuaikatauluja ja siten vaikuttaa ensi-iltoihin koko maassa. Tänä viikonloppuna tarjolla on kuitenkin kuusi uutta elokuvaa.

13.8.2021 10:56

Tuomituksen suosikiksi nousseessa Isä-elokuvassa Anthony Hopkins esittää dementiasta kärsivää miestä, joka muistojen haipuessa ja sulautuessa yhteen alkaa elää omassa todellisuudessaan aiheuttaen ahdistusta vaikutuspiirissään oleville ihmisille kuin Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Sillä erotuksella, että Isä on Oscarinsa ansainnut.

Virolais-latvialainen animaatio Lotta ja kadonneet lohikäärmeet kutkutti toimituksen setien mielikuvitusta ristiriitaisella ulkoasullaan ja lapsenomaisella logiikalla etenevällä tarinallaan.

Ryan Reynolds havahtuu Free Guy -elokuvassa siihen, ettei hän olekaan oman elämänsä herra. Eikä hän edes yritä päästä elokuviin pääkaupunkiseudulla! Peli- ja reaalimaailman välillä pomppiva kevyt rymistely ymmärtää konseptin hölmöyden paremmin kuin ulkoisesti ehkä näyttävämpi Ready Player One. Myös sen sisällä sykkivä yllättävän romanttinen sydän tuntuu aidommalta ja koskettavammalta.

Suomessa yksi vihannes hallitsee elämää yli kaiken. Mutta se aluehallintovirastosta. Peruna kertoo paikon jopa Monty Pythonin mieleen tuovan vaihtoehtoishistorian, jossa suosikkimukulan vuosisatojen takainen saapuminen maahamme yhdistyy modernille startup-intoilulle pottuilemiseen.

Wrong Turn yrittää käynnistää uusiksi vasta 2003 alkanutta kauhusarjaa Yhdysvaltojen vuoristoerämaiden verisistä uhkista metsään uskaltautuvia kaupunkilaisia kohtaan. Hölmö pyrkimys yllättää yleisö johtaa siihen, että nimen lupaamia sisäsiittoisia kannibaaleja odottavat pettyvät samalla tavalla kuin Suomen hallituksen ”vielä kun hetki pinnistellään…” -lässytykseen uskoneet. Toivottavasti hallitus ei huomaa astuneensa väärälle polulle pettäessään ja suututtaessaan maan kilteimmän ja tottelevaisimman alan, kun tulee aika houkutella väkeä seuraavaan uhrauksia vaativaan yhteiseen ponnistukseen, ilmastotalkoisiin.

Viikonlopun uutuuksiin kuuluu myös Lapinlahti – Tyttären äiti, joka on Rax Rinnekankaalle tyypillinen runollinen ihmissuhdetaidedraama. Sen ehti kuitenkin käydä katsomassa vain yksi toimittaja. Hän antoi kaksi tähteä todeten, että tällä kertaa tutut palaset eivät loksahda kunnolla kohdilleen.

 

Lisää luettavaa