Toimituksen suosikit: Kirottuja, kurottuja, kärsiviä, järsiviä

Tervetuloa syntisten pöytään. Tämän viikon ja viikonlopun uutuuksien joukossa on paljon paranormaalia aktiviteettia. Kärkeen nousivat riivausleffa ja elokuva metallia soittavasta muusikosta, ja kuten kaikki tietävät, sehän on paholaisen musiikkia. Mukana on myös muita vastavirtaan uijia ja siksi nenänvartta pitkin katsottuja.

Aikaisemmin ilmestyneet elokuvat, Disney-konnasta kertova Cruella ja Oscar-voittaja Nomadland, veivät kärkipaikat Episodin toimittajien suosikkeina. Myös Oscareissa pärjännyt, ääni- ja leikkauskategorioissa voitot kotiuttanut Sound of Metal pärjäsi uutuuksista parhaiten. Eikä se edes saanut irtopisteitä siitä, että äänityshommissa oli ollut mukana suomalaisia foley-kykyjä: Heikki Kossi, Pietu Korhonen ja Kari Vähäkuopus.

Samalle tähtikeskiarvolle kiri Kirottu 3: Paholaisen vallassa, mutta sen oli nähnyt harvempi toimittaja. Kauhuelokuvalle sopinee, että sitä odottaa pelonsekaisin tuntein, mutta ennakkoepäilyt osoittautuivat vääriksi. Elokuvaa kuvailtiin toimivaksi, jopa painostavaksi kauhuksi, joka ei kakkososan tapaan keskittynyt lanseeraamaan uusia spin-off-leffoja.

Babyteethia on verrattu ya-sairaskertomuksiin Tähtiin kirjoitettuun virhe ja Five Feet Apart, mutta pelkästään positiivisessa mielessä. Ihan kuin vanhemmille ei riittäisi, että heidän teinityttärensä sairastuu vakavasti, tämä menee vielä ihastumaan pikkurikolliseen. Lopputulos on elokuvan nähneiden mukaan aito ja lämmin perhekuvaus.

Ammonite kertoo tosielämän ihmisestä, 1800-luvun alkupuoliskolla eläneestä paleontologi Mary Anningista, mutta elokuvan kertomus hänen elämästään on kuvitteellinen. God’s Own Country -elokuvalla säväyttänyt Francis Lee rakentaa Anningin ja tämän huollettavaksi tupsahtavan ylemmän yhteiskuntaluokan kasvatin välille syvenevää suhdetta. Kate Winslet ja Saoirse Ronan loistavat rooleissaan sukupuolen ja luokan merkitystä karun kauniissa maisemissa tutkailevassa elokuvassa.

Dragon Slayer: Mugen Train selvästi olettaa, että katsoja on nähnyt sen taustalla olevan animesarjan ensimmäisen kauden, sillä se ei edes yritä esitellä hahmojaan ja konseptiaan. Jos nauttii demonien ja niiden metsästäjien verisistä taistoista, elokuvan energia temmannee mukaansa. Jos yrittää epätoivoisesti miettiä kuka, mitä ja miksi, todennäköisesti tuskastuu, varsinkin kun elokuvan lopetus kestää pitempään kuin Kuninkaan paluussa.

Parasta, mitä ihmisnäyttelijöitä ja animaatioeläimiä sekoittavasta Petteri Kaniini: Kani karkuteillä -elokuvasta on sanottu, on että se on parempi kuin vuoden 2018 ensimmäinen osa. Se on melko helppoa, mutta adhd-kohellus viehättänee lapsia samalla kun aikuiset ihmettelevät, miten siihen on ympätty niin paljon metatason vitsejä.

 

MBJHNISKHLMLJV
Cruella555,00
Nomadland4445444,17
Sound of Metal44534,00
Kirottu 3: Paholaisen vallassa444,00
Lupaava nuori nainen43544,00
Yhdet vielä44444,00
Raya ja viimeinen lohikäärme444,00
Palm Springs344443,80
Wrath of Man44343,75
Minari4343,67
Babyteeth34343,50
Karalahti433,50
Falling344333,40
Ammonite23433,00
Demon Slayer: Mugen Train423,00
Those Who Wish Me Dead423,00
Eatnameamet – hiljainen taistelumme333,00
Petteri Kaniini: Kani karkuteillä322,50
Godzilla vs. Kong222332,40
Tom & Jerry2222,00

5 mestariteos 4 erinomainen 3 kelpo 2 puutteellinen 1 surkea
Viimeisimmät ensi-illat merkitty punaisella värillä.

Marta Bałaga (MB)

Puolan ja Suomen väliä kulkeva toimittaja rakastaa kulttielokuvia. Hänestä kaikki elokuvat voisivat kertoa zombeista. Tai olla nimeltään The Big Lebowski.

Jussi Huhtala (JH)

Episodin toimituspäällikkö ja verkkotuottaja.

Niko Ikonen (NI)

Outo leffageekki arvostaa surkeita kauhukalkkunoita, muovista supersankarihöttöä, hämäriä indietapauksia ja pohdiskelevaa arthousea yhtäläisellä innolla.

Susanna Karhapää (SK)

Hannu Liekso (HL)

Maria Lättilä (ML)

Jouni Vikman (JV)

Episodin päätoimittaja.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut