Toimituksen suosikit: Christopher Nolan -spesiaali

Aika näyttää, jääkö sen kanssa pelaamisesta pitävä Christopher Nolan historian kirjoihin yhtenä suurista ohjaajista. Ainakin koko 2000-luvun hän on ollut yksi merkittävimmistä elokuvantekijöistä. Sen vuoksi tämän viikon Toimituksen suosikit on Nolan-spesiaali, joka suhteuttaa Tenet-uutuutta ohjaajan aikaisempiin teoksiin.

26.8.2020 17:30

Uutuuselokuvia on tällä viikolla kolme, joista ensimmäinen, Christopher Nolanin kauan odotettu Tenet, ilmestyi jo keskiviikkona. Siksi myös Toimituksen suosikit -taulukko ilmestyy hieman etuajassa.

Tenet sijoittui toimituksen mielissä ohjaajansa keskikastiin. Mutta kun ottaa huomioon, että miehen ”huonoimmatkin” elokuvat, Following ja Insomnia, ovat turvallista kolmen tähden laatua, se ei ole vähän se.

Bond-seikkailuihinkin verrattu Tenet rinnastui Nolanin Batman-trilogian ensimmäisen ja kolmannen seikkailun, Batman Begins ja Yön ritarin paluu, rinnalle. Odotetusti keskimmäinen Batman-seikkailu Yön ritari sijoittui taulukon yläpäähän, vaikka joutui ehkä hieman yllättäen väistymään kirkkaimmasta kärjestä Dunkirkin tieltä.

Toiseksi uutuuksien joukossa sijoittui useampiakin taiteellisesti kunnianhimoisia dokumentteja ohjanneen Markus Lehmuskallion ja aikaisemmin enemmän kuvaajana kunnostautuneen Johannes Lehmuskallion Anerca – elämän hengitys. Se kertoo pohjoisen napapiirin yläpuolella asuvista alkuperäiskansoista, joiden kulttuuri ja asuinalueet ovat saaneet väistyä modernin maailman tunkeilun tieltä.

Viikon kolmas uutuus on sodanjälkeisen Suomen asuttamisesta kertova Syksyn jälkeen saapuu kevät. Poikkeuksellisesti paljon livvinkarjalaista dialogia sisältävää historiallista draamaa evakkojen oman paikkansa etsimisestä pidettiin hyvin kuvattuna ja erinomaisesti näyteltynä, mutta se kärsii liian monesta tarinaan tungetusta teemasta ja tyylilajin hakemisesta.

 

Lisää luettavaa