Tulevan suomalaisen creature feature -elokuvan tuotantotiimi paljastaa yksityiskohtia tuotannon takaa

Tuotantoryhmä It Came From the Desert -elokuvan takana kertoi yksityiskohtia toimittajille.

 

It Came from the Desert -elokuvan ohjaaja ja kuvaaja kertoivat toimittajille taustatietoa elokuvasta. Episodi oli paikalla kuuntelemassa.

”Koko homma lähti liikkeelle niin, että sanoin tuottajille haluavani tehdä aiheesta
elokuvan, mutta olin satavarma, ettei saataisi oikeuksia siihen. Alun perin elokuvaan oli tulossa jättihämähäkkejä riehumaan aavikolle ja sitä oltiin kutsumassa nimellä It Came from the Desert, toiveena se, että saataisiin edes nimi lisensoitua. Yllätyksenä tuli se, että saatiinkin luvat kaikkeen. Elokuvan tuottaminen lähti siis jylläämään, ideana luoda live-action jatko-osa pelille”, ohjaaja Marko Mäkilaakso kertoo.

Ulkokuvaukset tapahtuivat kaksi vuotta sitten Espanjassa. Sisätiloissa kuvaukset hoidettiin hieman myöhemmin Suomessa. Tapahtumapaikat ovat samat, kuin elokuvissa Indiana Jones – Viimeinen Ristiretki (1989) ja Conan – barbaari (1982). Kuvausaikaa elokuvalla oli 20 päivää, sekä erittäin minimaalinen budjetti. Mäkilaakso kuvailee kuvauksia ”omaksi hauskaksi showksi”.

Elokuva ei ota itseään vakavasti ja on kunnianosoitus B-elokuville. Kieli poskessa tapahtuva meno tukee nopean kuvauksen tyyliä ja tarjoaa hauskoja hetkiä koko kuvausryhmälle.

Kuvaaja Juge Heikkilä avaa asiaa tarkemmin: ”Normaalissa suomalaisessa keittiödraamassa kuvauspäiviä on vähintään 23 kappaletta. Meillä oli tosiaan se 20 kuvauspäivää tämänlaiseen stuntteja hyödyntävään action-leffaan, joka kuvattiin vielä kahdessa eri maassa. Tämän lisäksi kuvauspaikat eivät olleet lähellä majoitustamme.

Silloin kun me tätä hommaa suunniteltiin, kuulosti se alkuun aivan mahdottomalta yhtälöltä. Paljon kuitenkin asiaa pyöriteltiin ja lähdettiin tekemään elokuvaa b-hengessä, eli pyrittiin löytämään estetiikkaa halpuudestakin. Nopeasti tekeminen todella vaati tarkkaa suunnittelua – pelkästään kolmen kuukauden ajan tein storyboardia sen pohjalta mitä Markon (Mäkilaakso) kanssa juteltiin. Elokuvan kaikki kuvat on aikalailla valmiiksi suunniteltu, mutta muutaman kerran tuli pulmia senkin kanssa, että meillä onkin tunti aikaa kuvata iso kohtaus jossa on monia ihmisiä, joten ala nyt siitä improvisoimaan.

Budjetin rajoissa jouduttiin suunnittelemaan myös jokaiseen kohtaukseen lavasteet vain niin, että ne näkyvät kuvassa. Tässä jouduttiin turvautumaan 3D-mallinnukseen, josta oli kyllä suuri hyöty. Myöhemmin tuli sitten mietittyä sitä, montako muurahaista saa yhdessä kuvassa olla ja Marko siinä hinkkasi vastaan ja halusi niitä lisää.”

Mäkilaakso kertoo rakastavansa b-elokuvia, sekä niiden tapaa kuvata maailmaa. Hän ymmärtää, että tämän lajityypin elokuvat eivät ole kaikkien makuun, mutta ilmeisesti katsojia riittää, sillä tämäkin elokuva on menestynyt kansainvälisesti todella hienosti. Elokuva on löytänyt yleisönsä sieltä, mutta toiveena on yhä, että Suomestakin löytyisi jonkinlaista katsojakuntaa.

”Creature Feature -elokuvia ei Suomessa aiemmin ole tehty, ja niitä toivottavasti tulee lisää. Niistä voi tehdä ihan minkälaisia haluaa. Tämä ei ole kauhuleffa, elokuvan pointti ei ole olla pelottava vaan viihdyttävä ja jättää jälkeensä hyvän fiiliksen. Tämä on nostalginen feel-good -elokuva ja toivon, että sellainen fiilis tästä jäisi ainakin osalle katsojista päälle”, Mäkilaakso kertoo.

It Came from the Desert saapuu elokuvateattereihin 7.9. Lue Episodin arvostelu elokuvasta tästä!

Aiheeseen liittyvät jutut