It Came from the Desert

/ / GENRE , ENSI-ILTA 07.09.2018 TÄHDET

”Hyvä pelielokuva” ei välttämättä ole kummoinen meriitti, mutta sen voi ilolla myöntää suomalaisohjaajan uutuudelle

1950-luku oli erilaisten halvalla tehtyjen hirviöelokuvien kulta-aikaa. Usein niissä kummittelivat avaruusolentojen ohella atomiajan pelkojen luomat jättiläisötömölliäiset: hämähäkit, muurahaiset ja sen sellaiset.

Vuonna 1989 ilmestyi tietokonepeli It Came from the Desert, jossa pelaajan ohjastama tohtori kulkee pelikartalla pyrkien suorittamaan erilaisia tehtäviä oikeassa järjestyksessä. Tarkoituksena on estää maahan syöksyneen meteoriitin säteilyn jättimäiseksi muuttamien muurahaisten maailmanvalloitus.

Peli teki lähtemättömän vaikutuksen pieneen suomalaiseen koulupoikaan, ja tilaisuuden tullen Marko Mäkilaakso tarttui kunnianosoitukseen lapsuudensuosikilleen. Mieleen nousee Jalmari Helanderin Big Game, joka otti innoituksensa ohjaaja-käsikirjoittajansa nuoruudessaan näkemistä toimintaelokuvista. Suurin ero on, että Mäkilaaksolla oli käytettävissään alle kymmenesosa Helanderin miljoonabudjetista.

Brian on tekniikkanörtti, jonka tuunaukset siivittävät hänen menevämmän Lukas-ystävänsä motocross-kisan voittoon. Kaverukset lähtevät jostain syystä aavikolle sijoitettuun voitonjuhlaan mukanaan Lisa-kaunotar, joka aina saa Brianin aivot leikkaamaan kiinni.

Juhlien lomassa kolmikko eksyy salattuun mutta hylätyn oloiseen sotilastukikohtaan. Pian he ovat verenhimoisten jättimuurahaisten tähtäimessä. Heidän ei ole vain pyrittävä pakenemaan henkensä kaupalla, heidän on myös estettävä hirviöitä lisääntymästä kunnes niiden pysäyttäminen on mahdotona.

Briania esittävä Harry Lister Smith on koko 2000-luvun tehnyt nousujohtoista uraa. Tv-tuotannoista hän on noussut sivuosiin valkokangaselokuviin, ja niiden kaliiberi on kasvanut tasaisesti. 2010 luvulla hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Macbeth, Pan, God’s Own Country ja viimeksi Idän pikajunan arvoituksessa.

Lukas eli Alex Mills hakee vielä näkyvyyttä, mutta hänkin on tehnyt tasaiseen tahtiin elokuvia ja tv-sarjoja – tärkeimpänä niistä Vikings. Lisaa esittävä Vanessa Grasse on parin vuoden sisällä esiintynyt useissa kauhu- ja scifitoiminnoissa kuten Roboshark ja Leatherface.

Halpuus on olennainen osa elokuvan taustalla olevan pelin yli puolen vuosisadan takaisia esikuvia. Mäkilaaksonkin kunnianosoitus niille on tuntemattomia avustajia ja halvalla toteutettuja harvoja lokaatioita hyödyntävää, ja efektit ovat sopivasti kökköjä. Toisaalta silloin, kun kaikki osuu kohdalleen, tehosteet ovat asiayhteys huomioiden juuri oikealla tavalla vaikuttavia.

Pelkäksi halvaksi viihteeksi tarkoitetut hirviöelokuvat tehtiin aikoinaan vakavasti. Postmodernin hipsteri-ironisessa maailmassamme jopa kunnianosoitukset vääntyvät parodioiksi. It Came from the Desert ei myöskään ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi ja hyvä niin. Silti matalaotsaiset vitsit ja puhtaasti komediallisuudella perustellut ääliöhahmot hieman särähtävät kokonaisuudessa. Elokuva tavoittaa kopioimansa pelin hengen kuitenkin paremmin kuin suurin osa valtavan paljon suuremmilla budjeteilla toteutetut genreveljensä.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat