Tunnettu Hollywood-näyttelijä pidätettiin ja joutuu oikeuteen – kertoo nyt syyn

Dakotan öljyputken rakentamista protestoinut näyttelijä kehottaa ihmisiä tarttumaan toimeen.

21.10.2016 16:30

Julkisrauhan rikkomisesta ja mellakkaan osallistumisesta oikeuteen joutuva näyttelijä Shailene Woodley (Snowden, Outolintu-elokuvat) on kertonut, miksi koki tärkeäksi protestoida isoa öljyputkihanketta.

Time-lehdelle kirjoittanut näyttelijä oli useiden muiden mukana protestoimassa noin 3,4 miljardia dollaria maksavaa rakennusprojektia, joka uhkaa tuhota Amerikan alkuperäiskansojen pyhiä alueita ja pilata näiden vedet. Yli 1200 arkeologia, Standing Rock Sioux -heimon jäsentä, museonjohtajaa ja historioitsijaa on ilmaissut huolensa hankkeen jättämästä tuhosta presidentti Barack Obaman hallitukselle lähetetyssä kirjeessä

”Vasta kun minut, valkoinen, ei-alkuperäiskansan nainen pidätettiin, tuli tämä asia monien tietoisuuteen”, Woodley kirjoittaa.

”Kun Dakotan putki hajoaa (ja me tiedämme, että monet niistä hajoavat) miljoonien ihmisten vedet saastuvat raakaöljystä… Älkää antako automaattisten vesihanojenne hämätä teitä – sekin vesi tulee jostain, ja sillä sekunnilla, kun se lähde saastuu, niin saastuvat myös kylpyvetenne, lavuaarinne ja juomavetenne. Meidän ei tule ottaa itsestäänselvyytenä näin vakavaa asiaa.”

Woodley kannustaa ihmisiä kiinnittämään enemmän huomiota alkuperäiskansoihin ja syyttää yhteiskuntaa, joka ei anna näiden äänten kuulua.

”Sopimuksia rikotaan. Maita ryöstetään. Patoja rakennetaan. Reservaatit tulvivat. Ihmiset menettävät kotinsa. Ja silti me emme huomaa”, näyttelijä toteaa.

Woodley voidaan tuomita teostaan 60 päiväksi vankilaan ja saada 3000 dollarin sakot. Näyttelijä väittää olevansa syytön julkisrauhan rikkomiseen ja mellakkaan osallistumiseen.

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia