Tuntematon sotilas on itsenäisyyspäivän perinne – Puolustusvoimat kieltäytyi ensin yhteistyöstä elokuvantekijöiden kanssa

Yleisradion itsenäisyyspäivän elokuvatarjontaan on jo vuosia kuulunut Tuntematon sotilas.

5.12.2022 14:30

Vuodesta 2000 lähtien Yleisradio on esittänyt Tuntematon sotilas – romaanin ensimmäisen filmatisoinnin televisiossa joka itsenäisyyspäivä.

Tänä vuonna Edvin Laineen ohjaama vuonna 1955 valmistunut Tuntematon esitetään Teemalla klo 12 restauroituna kopiona.

Elokuva nähdään vain suorana, joten sitä ei voi katsoa myöhemmin Areenasta.

Seuraavassa kymmenen faktaa Laineen filmatisoinnista.

1) Väinö Linnan romaani ilmestyi joulukuussa 1954. Filmausoikeuksista syntyi välittömästi kilpailu, jonka voitti T.J. Särkän johtama Suomen Filmiteollisuus. Laineen ja Linnan välisissä neuvotteluissa kirjailija pyysi filmausoikeuksista miljoona silloista markkaa. Laineella oli valtuudet luvata Linnalle vain 500 000 markkaa, joten hän kävi soittamassa Särkälle, joka lupasi nostaa tarjouksen 700 000 markkaan. Linnalle se oli kuitenkin liian vähän, sillä kilpaileva yhtiö oli jo tarjonnut 800 000 markkaa. Lopulta Laine lupasi Linnalle miljoonan, sillä hän uskoi löytävänsä toisen tuottajan, jos Särkkä kieltäytyy maksamasta summaa.

2 ) Budjetiksi arvioitiin 30 miljoonaa markkaa. Lopullinen budjetti kasvoi reiluun 46 miljoonaan. Tuntematon sotilas oli Suomen elokuvahistorian siihen mennessä kallein elokuva. Tuotto oli lopulta yli 200 miljoonaa markkaa.

3) Tuntematon sotilas oli paitsi siihen mennessä Suomen elokuvahistorian kallein myös pisin elokuva. Sen kesto oli 181 minuuttia. Televisiossa sitä on esitetty 169-minuuttisena.

4) Elokuvaa kuvattiin huhtikuusta marraskuuhun vuonna 1955. Ulkokuvauspaikkoja olivat muun muassa Sipoon Box ja Hangelby, Imatran Immola, Nurmijärven Palojoen maasto, Tuusula, Hanko, Luumäki ja Rovaniemi.

5) Puolustusvoimat kieltäytyi antamasta elokuvan tekijöille apua pukujen, taisteluvälineistön ja muun rekvisiitan osalta. Puolustusvoimain tuolloinen komentaja K. A. Heiskanen oli suuttunut SF:n sotilasfarssista Majuri maantieltä, eikä hän lämmennyt Linnan romaanillekaan. Tarvittava rekvisiitta saatiin rajavartiolaitokselta, jolla ei kuitenkaan ollut panssarivaunuja. Panssarivaunuja sisältävien kohtausten suunnittelu vaikutti ylivoimaiselta haasteelta, mutta apuun tuli Urho Kekkonen, joka toimi tuolloin pääministerinä. Kekkoselle näytettiin otoksia elokuvasta, ja sen jälkeen asia järjestyi. Panssarivaunuja sisältävät kohtaukset kuvattiin Panssariprikaatin maastossa Parolassa.

6) Tuntematon sotilas tuli ensi-iltaan 23. joulukuuta 1955 Helsingissä kolmessa teatterissa (Rex, Ritz, Tuulensuu). Samana päivänä elokuva tuli ensi-iltaan myös Lahdessa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

7) Tuntematon sotilas on kaikkien aikojen katsotuin elokuva Suomen elokuvateattereissa. Se on kerännyt teatteriesityksissä 2,8 miljoonaa katsojaa.

8) Televisiossa Tuntematon sotilas nähtiin ensimmäisen kerran 7. joulukuuta 1967. Se sai silloin noin 2,3 miljoonaa katsojaa. Vuoden 1979 esitys keräsi vieläkin enemmän eli lähes 2,6 miljoonaa katsojaa.

9) Tuntematon sotilas on tuottajan ilmoituksen mukaan myyty yli 40 maahan, joihin lukeutuvat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksan demokraattinen tasavalta, Saksan liittotasavalta, Ranska ja Japani.

10) Tuntematon sotilas voitti seitsemän Jussi-palkintoa vuonna 1956. T.J. Särkkä sai tuottaja-Jussin. Laine palkittiin ohjauksesta ja Juha Nevalainen käsikirjoituksesta. Veikko Sinisalo ja Åke Lindman saivat molemmat miessivuosa-Jussit. Leikkaus-Jussin saivat Armas Vallasvuo ja Osmo Harkimo, joka toimi myös yhtenä elokuvan neljästä kuvaajasta.

Lähteet: Suomen kansallisfilmografia osa 5, Elonet, YLE

Lue myös: Edvin Laine ja Väinö Linna yrittivät uusia Tuntemattoman sotilaan menestyksen – Harva tuntee tätä vuoden 1958 sotaelokuvaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa