Uskoisitko? Soundiguru Ben Burtt äänitti Indiana Jones -äänitehosteen vessanpöntön kannesta

Varmasti mielenkiintoista työtä.

10.6.2021 22:33

Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvan äänisuunnittelusta vastasi gurun asemassa paistatteleva Ben Burtt. Hän on vastuussa myös monista ikonisista Star Wars -äänistä kuten valomiekan surinoista ja pörinöistä.

Burtt kertoi Paramount Home Entertainmentin videolla, mistä eräs tärkeä elokuvan ääni on peräisin. Kadonneen aarteen metsästäjiin Burtt teki ääniä yhdessä foley-artisti John Roeschin kanssa.

Burtt paljasti elokuvan keskiössä olleen Liitonarkin olleen muovinen lavaste, eikä siitä voinut äänittää tarvittavaa tehostetta. Burttin mukaan rekvisiittaa ei yleensä voi käyttää äänitehosteiden luomiseen. Sen sijaan Burttin käsillä oli vessanpönttö – tämä herätti Burttin mielenkiinnon.

Äänitehoste tarvittiin hetkeen, kun Liitonarkin kansi avataan elokuvan lopussa. Burtt keksi käyttää avaamisäänen luomisessa vessanpönttönsä vetonupin yhteydessä olevan posliinikannen ääntä. Hän piti äänitehosteesta ilmeisen paljon, sillä hän on säästänyt kyseisen kannen jo 41 vuoden ajan. Itse vessanpönttö on Burttin mukaan hajonnut aikaa sitten.

Voit kuunnella äänen alla olevalta videolta kohdasta 0:40. Siihen on selkeästi sekoitettu myös toinen ääni, mutta posliinisen hankausäänen voi kuulla olevan mukana.

Lue myös valomiekan äänestä: Star Wars -soundinero paljasti valomiekan salaisuudet – näin mestarillisesti ikoninen ääni luotiin | Episodi.fi

Lähde: Metro

Lisää luettavaa