Star Wars -soundinero paljasti valomiekan salaisuudet – näin mestarillisesti ikoninen ääni luotiin

Vaikuttaa mielenkiintoiselta työltä.

Alkuperäisessä Star Wars -trilogiassa sattui menemään monta asiaa nappiin. Tämä johti kokonaisuuteen, joka on kestänyt uudelleenkatselua sukupolvelta toiselle.

Erikoistehosteet olivat kehittyneet tarpeeksi pitkälle, joten ne näyttivät melkoisen uskottavilta. Ikonisen musiikin leffoihin puolestaan loi arvostettu säveltäjä John Williams. Myös elokuvien äänimaailmaa voi pitää ikonisena. Äänitehosteista vastasi tuolloin soundinikkari Ben Burtt.

Ainakin moni äänipuolesta kiinnostunut fani on saattanut miettiä, miten valomiekan humiseva ja suriseva ääni on luotu. Burtt paljasti nyt, että se tehtiin television, mikrofonin ja projektorin avulla.

– Kannoin mikrofonia huoneen poikki, koska olin äänitellyt siellä täällä jotain. Mikrofoni sattui livahtamaan television kuvaputken ohi, joka puolestaan tuotti epätavallisen huminan. Mikrofoni kaappasi lähetyksen televisiosta ja signaali kulki sen äänentuottomekanismin läpi – se oli itse asiassa hieno surina, Burtt muisteli.

Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt nerokkaalle äänisuunnittelijalle, vaan hän yhdisti televisiosta kaapatun äänen projektorin moottorin ääneen. Noista kahdesta lähteestä syntyi valomiekan perusääni.

Burttin piti vielä ratkaista, miten ääneen saatiin liikettä valomiekan heilautusta varten. Hän keksi soittaa luomaansa ääntä kaiuttimen läpi. Sitten hän otti jälleen mikrofonin ja heilutteli sitä kaiuttimen edessä. Tämä tuottaa niin sanotun Doppler-efektin, jonka voi kuulla auton ajaessa ohi. Ääni kuulostaa ensin korkeammalta auton lähestyessä ja madaltuu auton loitotessa.

Burtt on voittanut työstään äänisuunnittelijana kaksi Oscar-palkintoa ja kaksi Special Achievement Award -palkintoa.

Lähde: Popular Mechanics

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut