Uusi Pixar-animaatio Soul ilmestyi blu-rayna – Ekstroille viisi tähteä

Mukana runsaasti lisämateriaalia.

Pixar-animaatio Soul – Sielun syövereissä on ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna. Koronaepidemian jalkoihin jäänyt elokuva jäi vaille teatterilevitystä, ja se julkaistiin Disney Plussassa joulukuussa ilman lisämaksua. Nyt se on saatavana myös tallenteena, joka sisältää runsaasti lisämateriaalia.

Soulia on verrattu toiseen Pixar-studion hittiin Inside Outiin, ja on puhuttu jonkinlaisesta samaan universumiin sijoittuvasta jatko-osasta. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan Soul on täysin itsenäinen elokuva kaikin puolin. Vaikka sekä Soulin että Inside Outin on ohjannut Pete Docter, ja elokuvilla muitakin samoja tekijöitä, ne ovat kuitenkin tarinoiltaan hyvin erilaisia, eikä niillä ole suoria yhteyksiä. Inside Out -elokuvassa hypättiin ihmisen pään sisään ja käsiteltiin tunteita. Soul taas on kuvaus siitä, mitä Joe-nimiselle jazzmuusikolle tapahtuu, kun hän kuolee ennenaikaisesti ja yrittää palata maan päälle.

Monien Pixar-tarinoiden tapaan Soul sisältää jotain syvällistä ja henkisesti koskettavaa, mikä tekee aikuiseenkin katsojaan vaikutuksen. Yllättäen Soulin maanpäällistä elämää kuvaavat kohtaukset on toteutettu visuaalisesti kunnianhimoisemmin kuin kuolemanjälkeinen Esipuoleinen, joka tarjoaisi monenlaisia mielikuvituksellisia mahdollisuuksia, mutta niissä jaksoissa animointi ei säväytä parhaiden Pixar-elokuvien tapaan. Silti Soul on kokonaisuutena upea animaatioelämys, johon tyylikäs jazzmusiikki tuo mukavan lisän.

Nyt ilmestyneen tallenteen mukana on runsaasti lisämateriaalia. Dvd:llä on lisänä vain kommenttiraita, mutta blu-ray-julkaisu sisältää kaksi levyä, joista toinen on omistettu ekstroille. Elokuvaa ei Suomessa julkaistu 4K-versiona, jota on saatavana import-julkaisuna ilman suomenkielistä tekstitystä.

Blu-ray-paketin ensimmäisellä levyllä on elokuvan lisäksi tekijöiden kommenttiraita ja pari noin kymmenminuuttista koostetta. Kommenttiraidalla keskustelevat ohjaaja Pete Docter, tuottaja Dana Murray sekä toinen ohjaaja ja käsikirjoittaja Kemp Powers.

Ei mikään keskivertohemmo -kooste keskittyy päähenkilö Joen hahmoon ja Jamie Foxxin äänityöskentelyyn. Astraalitoffee-koosteessa käydään läpi sitä, miten elokuvan visuaalinen maailma rakennettiin.

Kakkoslevyllä on lisää lyhyitä mutta kiinnostavia ja monipuolisia koosteita eri aiheista. Syvällinen piirretyksi -koosteessa tutkitaan tarinan syntyä ja Pete Docterin elokuvissa toistuvaa teemaa.

Soulin ääni ja musiikki tuo esiin äänimaailman merkityksen, joka tässä elokuvassa on erityisen tärkeä. Soul improvisaatio luo katsauksen koronaepidemian vaikutuksiin tuotannon aikana. Jazztähdet-koosteessa kuullaan muusikoiden ja musiikkivaikuttajien ajatuksia musiikista ja elokuvasta.

Mukana on myös reilut parikymmentä minuuttia poistettuja kohtauksia esittelyn kera. Luonnosmaisiksi jääneet poistetut kohtaukset on varustettu informatiivisilla kommenteilla.

Lisäksi on kolme erilaista traileria: englanninkielisen Syntynyt elämään -tiiserin lisäksi mukana on puolankielinen Kanakeitto ja venäläinen Elossa.

Kaikki lisämateriaalit on kommenttiraita mukaan lukien tekstitetty suomeksi, kuten Disney-tallenteissa on totuttu, ja siitä tulee ekstroille viides tähti.

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut