Venetsian elokuvajuhlien johtaja varoittaa suuresta riskistä olla julkaisematta elokuvia: ”Saattaa vahingoittaa erityisesti teattereita”

AOP

Painavia sanoja.

Cineuropa haastatteli Venetsian elokuvajuhlien johtajaa Alberto Barberaa ja kysyi tämän mietteitä koronavirustilanteesta ja isojen Hollywood-studioiden päätöksestä jättää elokuvia julkaisematta alhaisten katsojalukujen pelossa.

”Ymmärrän tuottajien huolet, että on riski julkaista elokuva, jos kaikki teatterit eivät ole auki. Tietty osa ihmisistä on myös liian peloissaan mennäkseen elokuviin. Näen kuitenkin toisen riskin siinä, mikäli joudumme odottamaan vielä vuoden elokuvan julkaisua, koska tarvitsemme hyviä elokuvia, kun elokuvateatterit taas aukeavat.”

Barberan mukaan katsojat eivät saa tarpeeksi suurta intoa mennä teattereihin, jos siellä ei ole ohjelmistoa, joka kiinnostaa ihmisiä. Hän pelkää myös, että ihmiset eivät ole valmiita palaamaan vanhoihin tapoihinsa vuoden tai puolentoista vuoden jälkeen, vaan jäävät mielummin kotiin katsomaan elokuvia pikkurahalla.

”Suurin osa levittäjistä odottaa hyvää hetkeä julkaista elokuvansa, mutta se on riski, joka saattaa vahingoittaa koko levityssysteemiä ja erityisesti teattereita”, Barbera sanoo. Kun levittäjät ja studiot pitävät elokuvia hyppysissään, teattereilla ei ole julkaistavaa materiaalia. Elokuvien tuottajat haluavat varmistaa, että saavat tuottoa elokuvasta.

Jos osa elokuvateattereista on kiinni, tai ihmiset eivät uskalla lähteä elokuviin, elokuvan tuotot jäävät vähäisemmiksi. Kysymys kuitenkin kuuluu, jos kaikki pitävät elokuvia itsekkäästi kiinni, eivätkä julkaise niitä, elokuvateattereilla ei ole juurikaan edellytyksiä selvitä. Kaikki häviävät rahallisesti, mutta toisiin se iskee enemmän.

Bisnes ei kuitenkaan tunne solidaarisuutta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut