Sam Raimi teki ällistyttävän tempun vastoin studion tahtoa – Darkman muuttui salaa paremmaksi

Hah! Anarkiaa Hollywoodissa.

25.8.2020 15:31

Sam Raimin Darkman on unohdettu helmi, ensimmäisiä onnistuneita supersankarielokuvia. Raimi joutui kuitenkin turvautumaan melkoiseen temppuun, että sai edes jonkinlaisen oman version elokuvateattereihin.

Universal Pictures halusi nimittäin tehdä elokuvan viimeisen leikkauksen. Raimi heitettiin ulos leikkaussalista ja ulkopuolinen leikkaaja palkattiin viimeistelemään elokuva.

Evil Deadit ja Darkmanin tuottanut Rob Tapert paljasti asian Hollywood Reporterin haastattelussa, että Raimi meni tiiminsä kanssa salaa leikkaushuoneeseen, jossa he saksivat elokuvasta Raimia miellyttävän version. Studio sai tietää tapahtuneesta liian myöhään ja elokuva julkaistiin Raimin leikkausversiona.

– Kun Universal toi oman leikkaajansa [Bud S. Smith] mukaan, he eivät halunneet Samia enää lähellekään sitä. Ennen siirtoa olimme jossain 65/100:n keskiarvossa testiyleisön kanssa, uuden leikkauksen jälkeen jossain 26:ssa. Studio ajatteli, että alkuperäinen leikkaaja [David Stiven] oli jo yrittänyt parhaansa. Hän oli oikeasti jo niin pihalla, että halusi tehdä siitä romanttisen elokuvan. Miekkonen romahti lopulta ja sanoi ”En pysty tähän” ja häipyi, Tapert kertoo.

Smith pestattiin sillä ehdolla, ettei kukaan häiritsisi hänen työtään. Muutaman viikon päästä hän toimitti paljon lyhyemmän version elokuvasta. Jokaisen uuden leikkauksen myötä testiyleisön keskiarvo vain laski.

– Universal lähetti meidät pois. Kun pääsimme katsomaan elokuvan, oli Smith leikannut kahden tunnin elokuvasta 85-minuuttisen version. Testasimme sen yleisön kanssa, eikä se mennyt läpi yhtä hyvin kuin pitkä versio, joka oli Samin leikkaus. Sen jälkeen Universal teki vielä neljä tai viisi testiä eri laikkauksilla ja joka kerta he saivat huonomman tuloksen.

Myös säveltäjä Danny Elfman uhkasi vetää nimensä pois elokuvasta, kun kuuli mitä Universal teki elokuvalle.

– Haluan kertoa tämän nyt, Sam ei ehkä pidä paljastuksesta, mutta studio kertoi meille, ettei mitään olisi enää tehtävissä, jotta elokuvan voisi pelastaa. Elokuvan viimeinen versio lukittiin perjantaina viiden aikaan iltapäivällä. Olimme aivan rikki tapahtuneesta. Samin silloinen leikkaaja Bob Murawski sanoi kuitenkin, että meillä on käsissämme paljon parempi elokuva kuin mikä on lukittu julkaisua varten. Päätimme siis leikata elokuvan vielä kerran. Vietimme seuraavat 48 tuntia leikkaushuoneessa. Palautimme elokuvaan ne kohtaukset, joita pidimme tärkeinä. Lisäsimme 9 minuuttia mittaa. Myös testiyleisö piti juuri niistä kohtauksista. Viimeistelimme elokuvan, emmekä kertoneet kenellekään, Tapert sanoo.

Universal sai lopulta tietää asiasta, mutta mitäpä siellä oltaisiin enää voitu tehdä?

Eli vaikka kyseinen versio on jo jonkinlainen Raimin leikkaus, on elokuvasta olemassa kaksituntinen Raimi Cut. Sen mekin tahtoisimme nähdä!

Darkman ei ollut mikään yleisömenestys. Se tienasi 16 miljoonan budjetilla vain 48 miljoonaa dollaria. Nykyänä sitä pidetään kulttielokuvana.

Raimi ohjaa seuraavaksi Marvelin Doctor Strange in the Multiverse of Madness -elokuvan.

Lähde: Geektyrant

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia