VHS ratkaisi 50 vuotta kestäneen mysteerin – Sisältää Stanley Kubrickin ennennäkemättömän haastattelun, jossa paljastetaan mitä 2001: Avaruusseikkailun lopussa tapahtui

Historia havisee niin että oksat katkeavat.

Todellinen löytö. Uskomatonta. Lähes tasan 50 vuotta sitten ensimmäiset ihmiset näkivät Stanley Kubrickin klassikon 2001: Avaruusseikkailu. Vuosien myötä vuoden 1968 elokuva nousi suureksi elokuvataiteen klassikoksi.

Varsinkin elokuvan loppu on herättänyt kysymyksiä ja spekulaatioita vuodesta toiseen – jos et ole vielä nähnyt elokuvaa, lopeta tämän jutun lukeminen ja katso se heti. Me muut tiedämme kyllä mitä elokuvassa tapahtuu, joten ei tuhlata aikaa lopun kertaamiseen. Annetaan mestarin puhua.

Kubrick ei koskaan halunnut kertoa omaa näkemystään lopusta. Kun mestari kuoli vuonna 1999, oli päivän selvää, että salaisuus vietiin hautaan asti. Tässä vaiheessa voimme kuitenkin kiittää japanilaisia, kuten The Playlist huomasi.

Joku on ladannut nettiin raakamateriaalin japanilaisesta tv-dokumentista, jossa UFO-ekspertti tutkii paranormaaleja ilmiöitä Hohdon kuvauksissa. Tämä raakamateriaali sisältää myös ennennäkemättömän Kubrickin haastattelun, jossa hän paljastaa mitä tarkoitti Avaruusseikkailun lopulla. Dokumenttia ei koskaan näytetty televisiossa.

Tämä VHS ilmeisesti löytyi vuonna 2016 jonkun sarjan tekijän arkistosta, jolloin hän myi sen eBayssa. Nyt se on ladattu meidän kaikkien iloksi. Pidemmittä puheitta, sitaatti 2001: Avaruusseikkailun loppua koskien suomeksi ja englanniksi, sekä YouTubeen ladattu yli tunnin mittainen materiaali:

”Olen yrittänyt vältellä tämän sanomista siitä lähtien kun elokuva julkaistiin. Kun ideat sanotaan ääneen, ne kuulostavat naurettavilta, kun taas dramatisoituna ne herättävät tunteita, mutta yritän. Idean piti olla se, että jumalan-kaltaisten yhteisö, puhtaan energian ja älykkyyden oliot vailla olomuotoa ottavat hänet. Ne laittavat hänet paikkaan, jota voisi kuvailla ihmiseläintarhaksi, tutkiakseen häntä, ja hänen koko elämänsä kuluu siitä hetkestä eteenpäin siinä huoneessa. Eikä hänellä ole ajantajua. Niin vain tapahtuu mitä elokuvassa nähdään.”

“I’ve tried to avoid doing this ever since the picture came out. When you just say the ideas they sound foolish, whereas if they’re dramatized one feels it, but I’ll try. The idea was supposed to be that he is taken in by god-like entities, creatures of pure energy and intelligence with no shape or form. They put him in what I suppose you could describe as a human zoo to study him, and his whole life passes from that point on in that room. And he has no sense of time. It just seems to happen as it does in the film.”

Kuva elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu

Aiheeseen liittyvät jutut