Viisi tähteä! Menestyssarjan kolmas kausi lunastaa kaikki odotukset

Royn mediaperhettä seuraava sarja tarjoaa jälleen viiden tähden arvoisesti verbaalista tykitystä, unohtumattomia näyttelijäsuorituksia ja mustanpuhuvaa komediallista draamaa.

17.12.2021 18:01

Pari vuotta sitten amerikkalainen draamasarja Succession jätti katsojat haukkomaan henkeään, kun sarjan toinen tuotantokausi päättyi odottamattomaan cliffhangeriin. Kendall Roy (Jeremy Strong) piti lehdistötilaisuuden, jossa hän käytännössä julisti sodan isäänsä, kahdeksankymppistä mediamoguli Logan Royta (Brian Cox) vastaan. 

Satiiriin ja mustaan komediaan taipuvassa HBO:n sarjassa seurataan upporikkaan Royn perheen elämää. Perhe omistaa Waystar Roycon, maailmanlaajuisen media- ja viihdeyrityksen, jonka valta-asema on rinnastettavissa Rupert Murdochin mediaimperiumiin.

Successionin kauan odotettu kolmas kausi ei tuota pettymystä. Emmy- ja Golden Globe -palkintoja kahminut sarja onnistuu aikaisempien kausien tavoin kuljettamaan katsojat läpi tunneskaalan. Kolmas kausi on intensiivinen ja vielä aikaisempiakin kausia hauskempi. 

Kendallin käännyttyä isäänsä vastaan, kilpailevat Shiv (Sarah Snook) ja Roman (Kieran Culkin) isänsä suosiosta. Laskelmoivan Loganin keino pitää lapset lähellään on lupailla molemmille Waystarin tulevan toimitusjohtajan titteliä ja muuttaa jatkuvasti mieltään.

Jesse Armstrongin luomassa tyylikkäässä sarjassa ovat kohdallaan oikeastaan kaikki. Ohjaus, käsikirjoitus ja roolinsa omaksi ottavat näyttelijät. Dialogi on silkkaa tykitystä ja hahmot on viety edellisiä kausia pidemmälle.

Successionin maailmassa luottamus on kauppatavaraa ja valtaapitävien ympärillä tanssitaan naurettavienkin oikkujen käskyläisinä. Kaikessa on lopulta kyse rahasta ja vallasta, ja niitä tavoitellaan häikäilemättömästi.

Sarjan kuvaus ökyrikkaista valtaapitävistä kieroiluineen ja valtataisteluineen on täydellisen uskottavaa. Waystarilla on asema, joka mahdollistaa omaa valta-asemaa pönkittävän maailmankuvan syöttämisen uutisten muodossa. Loganilla on suora linja presidentin kansliaan, mikä korostaa mediayhtiön valtaa.

Pinnan alla Succession kuvaa hienosti sisarussuhteita, kiintymystäkin. Se myös näyttää kuinka Logan on heijastanut raivonsa ja vallanhimonsa lapsiinsa, jotka ovat oppineet pelaamaan maailmassa hänen säännöillään. Pettymykset kostetaan kenelle tahansa, kunhan kokemus omasta valta-asemasta saadaan mahdollisimman pian palautettua.

Hauskuutta sarjaan lisäävät Shivin hoopomaisen aviomiehen Tom Wambsgansin (Matthew Macfadyen) ja Royn sisarusten serkun Greg Hirschin (Nicholas Braun) välinen suhde. Epävarma Greg-serkku pääsee nopeasti jyvälle siitä, miten Waystarissa kannattaa toimia.

Sarjan viimeinen jakso koostaa kauden teemat hienoksi kokonaisuudeksi. Päätösjakso rakentaa jälleen valtavat odotukset sarjan neljännelle kaudelle. 

Susanna Bono

Tähdet ★★★★★

Lisää luettavaa