Ylen uudessa komediasarjassa ratkotaan rikoksia ja etsitään kadonneita: ”Mitä tahansa absurdia voi tapahtua”

Ylen uusi alkuperäiskomedia lupaa pohjoismaista outoutta ja mustaa huumoria.

28.9.2023 08:00

Teppo Airaksisen (Juice, Supercool) ohjaamassa seitsenosaisessa Etsijät-sarjassa pikkupaikkakunnan intohimoiset true crime -harrastelijat ovat yhdistäneet voimansa ja perustaneet kadonneiden etsintään ja rikosmysteerien ratkaisuun erikoistuneen YOLO-yhdistyksen.

Yololaisilta tosin tuntuu usein löytyvän enemmän tahtoa kuin taitoa.

Syrjäisellä huoltoasemalla kokoontuvaan porukkaan kuuluvat yhdistyksen juonitteleva johtaja Nixon (Pirjo Lonka), sarjaepäonnistuja Venni (Kari Hietalahti), todellisuudesta irti elävä outolintu Karita (Pia Andersson), omaperäinen asuntovaunukuski Saikku (Tommi Liski) sekä Ilkka (Heikki Ranta), joka oppimis- ja naisensaantivaikeuksistaan huolimatta on aina yhtä iloinen ihmettelijä.

Yhdessä yololaiset rakastavat ja vihaavat toisiaan kiihkeästi samalla, kun tarpovat korvessa tavoitteenaan löytää kadonnut henkilö ja elämälle tarkoitus.

Kari Hietalahti tiivistää YOLO:n olevan erilaisten persoonien summa, jossa ei ole voittajia.

”Roolihahmoni Venni on luovuttaja, joka ei kuitenkaan halua luovuttaa yksin. Kimpassa luovuttaminen on kivempaa”, sanoo Hietalahti.

”Komedian tyyli on Kimmossa ja Etsijöissä aika samanlainen, kuvailee sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Teppo Airaksinen.

”Sellainen mitään pelkäämätön, ja mitä tahansa absurdia voi tapahtua. Molemmissa sarjoissa on myös tiivis yhteisö, joka toimii molemmissa tapauksissa yhtä huonosti”, Airaksinen sanoo.

Käsikirjoittaja John Lundsten kertoo kokeneensa tärkeäksi, että sarjassa ei keskitytä vain hassutteluun, vaan sen takaa löytyy true crime -pakkomielteen satirisointia.

”Tänä päivänä rikosten ratkaiseminen ei tunnu olevan pelkästään poliisien tehtävä, vaan melkein kenen tahansa. Mutta vaikka tälle pakkomielteelle sarjassa naureskellaankin, niin halusin myös sarjan hahmojen pystyvän todistamaan, että parhaassa tapauksessa pelkällä sinnikkyydelläkin voi saada paljon aikaan.”

”Kyse ei ehkä loppujen lopuksi ole statuksesta, vaan siitä että uskaltaa hammasta purren rämpiä kohti totuutta”, kiteyttää John Lundsten.

Etsijöiden koko kausi (seitsemän jaksoa)  on katsottavissa Yle Areenassa 28.9 alkaen. Sarja alkaa tänään myös TV1-kanavalla klo 20.00.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia