Yön televisioviihteessä on tieteiselokuva Gravity (2013). Se alkaa vaikuttavalla kohtauksella, joka näytti hienolta varsinkin elokuvateattereissa.
Gravity voitti seitsemän Oscar-palkintoa, mukaan lukien parhaan ohjauksen ja kuvauksen. Steven Price palkittiin musiikista. Sandra Bullock oli ehdolla parhaan näyttelijän Oscar-palkinnon saajaksi, mutta ei voittanut sitä.
Elokuvan keskipisteessä on tohtori Ryan Stone, lääketieteen ammattilainen ja insinööri, joka on veteraaniastronautti Matt Kowalskin kanssa ensimmäisellä avaruussukkulalennollaan. Ohjaajana toimii Alfonso Cuarón.
Episodin viiden tähden arvostelussa tuumittiin aikoinaan näin:
”Vaikka Gravity on upea ja sykettä nostattava elokuva, paistaa elokuvan keskellä nimenomaan inhimillisyys. Sandra Bullock tekee yhden uransa hienoimmista roolisuorituksista Ryan Stonen kengissä, jota hän itse kuvailee hahmoksi, joka ei välitä selviytymisestään ja jolla ei ole mitään mikä vuoksi elää. Stonen näkökulma elämästä on suuri kontrasti Kowalskyyn, joka juhlii ja rakastaa jokaista ohimenevää sekuntia. Parivaljakko täydentää toisiaan sopivasti, kuin ying ja yang konsanaan.”
Elokuvassa kuvattu avaruusromun eskaloituminen on mahdollista todellisessa elämässäkin, ja ilmiö tunnetaan Kesslerin syndroomana. Nimensä se sai Nasan tutkijan Donald J. Kesslerin mukaan. Hän esitti teoriansa ensimmäisen kerran vuonna 1978.
Kesslerin syndrooman mukaan esimerkiksi avaruusaseman kokoinen esine aiheuttaisi katastrofaalisen romun syntymisen ketjureaktion – kiertoradalla olevien esineiden ja kappaleiden törmäillessä toisiinsa. Tuolloin muodostuisi niin paljon avaruusromua, ettei satelliitteja tai avaruusmatkoja voisi laukaista vuosikymmeniin.
Elokuva on myös Prime Videossa. Alla traileri.
Tulevat lähetykset:
- To 3.10.2024 klo 00.10, TV5
Lue myös: Ihastuttava Monica Bellucci juhli 60-vuotispäiväänsä – tältä ikinuori tähti näyttää nyt – Episodi.fi