Zach Braffin joukkorahoitettu elokuva sai ensi-iltansa ja kaksijakoiset arviot: ”Kuin väkinäinen sitcom ilman naururaitaa”

20.1.2014 12:20

Yksi tunnetuimmista joukkorahoituselokuvista sai ensi-iltansa Sundancessa. Ensimmäiset arviot ovat olleet vaihtelevia.

Tuho-osastosta tuttu Zach Braff keräsi viime vuonna kaksi miljoonaa dollaria joukkorahoituksella elokuvan Wish I Was Here rahoitukseksi. Ohjaajan edellinen ohjaus on vuonna 2004 julkaistu draamakomedia Garden State.

Braff keräsi paljon kritiikkiä joukkorahoitukseen turvautumisesta, sillä Braff olisi hyvinkin voinut saada tavanomaista rahoitusta elokuvalleen – ja lopulta saikin lisää rahaa myytyään elokuvan levitysoikeuksia ennakkoon.

Wish I Was Here sai juuri ensi-iltansa Yhdysvalloissa Sundance-festivaaleilla. The Hollywood Reporterin tietojen mukaan elokuva on myyty Focus Features -levittäjäyhtiölle 2,75 miljoonan dollarin summalla. Elokuva saa ainakin 600 elokuvateatterin laajuisen levityksen Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla, mikä ei ole yhtään huonosti pienen budjetin elokuvalle.

Elokuva kertoo Braffin esittämästä työttömästä näyttelijästä, Kaidanista, joka joutuu ottamaan lapsensa pois kalliista juutalaisesta yksityiskoulusta kotiopetukseen, kun Kaidanin isän syöpähoidot käyvät liian kalliiksi.

Elokuvan saamat ensiarviot ovat olleet kaksijakoisia.

THR:n kriitikko Boyd van Hoeijin mukaan Wish I Was Here on Garden Statea kypsempi elokuva, joka käsittelee ”monimutkaisia aiheita, kuten uskontoa kuoleman edessä”. Kriitikko kehuu elokuvan draamaa ja päähenkilö Kaidanin tapaa paeta maailmalta nuoruuden scifi-haaveisiin, joissa hän pelastaa maailman kuin supersankari.

Myös Hitfixin Drew McWeeny piti elokuvasta, joka on hänen mukaansa ”kauniisti kuvattu, tyylikkäästi käsikirjoitettu ja täynnä viisautta”. McWeeny pitää joukkorahoitusta oikeana ratkaisuna elokuvan tekemiseen, sillä studioympäristössä hengellinen sisältö ja scifi-haaveilut olisivat voineet karsiutua.

Varietyn Scott Foundas ei ole samaa mieltä. Foundasin mukaan elokuva harvemmin tuntuu muulta kuin ”väkinäiseltä sitcomilta ilman naururaitaa”. Osa vitseistä tuo Foundasin mieleen Woody Allenin heikoimmillaan, ja scifi-kohtaukset näyttävät M. Night Shyamalanin After Earth -flopin ylijäämämateriaalilta.

Foundasin mukaan kyseessä on ilmiselvä auteur-elokuva, Braffin tinkimätön näkemys, mutta ”niin täynnä huonoja ja tarpeettomia ideoita, että ehkäpä vaatimattomampi näkemys olisi ollut tehokkaampi”.

(Episodi/MH)

Lisää luettavaa