Zoë Saldaña pyytää anteeksi, koska ei ole tarpeeksi tumma – näytteli muusikko Nina Simonea tämän elämäkertaelokuvassa

Tuttu näyttelijätär on pahoillaan appropriaatiosta.

8.8.2020 10:10

Zoë Saldaña identifioi itsensä afro-latinoksi. Vuonna 2016 ilmestyi Nina Simonesta kertovan Nina-niminen elämäkertaelokuva. Simone on legendaarinen soul- ja blueslaulaja sekä säveltäjä. Saldaña näyttelee elokuvassa Simonea.

Saldañaa syytettiin rasistisesta blackfacesta, koska hänet meikattiin tummemmaksi roolia varten. Hän käytti myös tekonenää ja -hampaita.

Myös Simonen tytär Simone Kelly ilmaisi tyytymättömyytensä näyttelijävalintaan jo vuonna 2012:

– Äitini kasvoi sellaisena ajanjaksona, jolloin hänelle sanottiin, että hänen nenänsä on liian leveä ja hänen ihonsa liian tumma. Roolitus ei ole ulkomuodollisesti paras mahdollinen.

Nyt myös Saldaña itse pyytelee anteeksi rooliaan.

– Minun ei olisi pitänyt näytellä Ninaa. Minun olisi pitänyt käyttää kaikki ne keinot, joihin olisin kymmenen vuotta sitten pystynyt, jotta rooliin olisi palkattu musta nainen näyttelemään tätä erikoisen täydellistä mustaa naista. Ajattelin silloin, että minulla olisi jonkinlainen lupa näytellä häntä, koska olen itsekin musta. Ja niin olenkin, mutta se on Nina. Ninan elämä oli niin erikoislaatuinen, että sitä olisi pitänyt kunnioittaa arvokkaammin. Hän olisi ansainnut parempaa, Saldaña sanoo.

– Olen pahoillani. Olen niin pahoillani, koska rakastan hänen musiikkiaan. Olemme esittäneet aivan liian pitkään ja aivan väärin ihmisiä kuten Nina Simone. Halusin vain hänen tarinansa kuultavaksi.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lisää luettavaa