CinemaCon-raportti osa 3: Tuhoelokuvat jyräävät

Finnkinon teatterilevityspäällikkö Mika Nieminen oli CinemaConissa haistelemassa suurten studioiden loppuvuoden elokuvauutuuksia.

”Ne voivat mahdollisesti vaikuttaa Finnkinon omien elokuvien ensi-iltapäivämääriin,” Nieminen kertoi Caesars Palacessa 20th Century Foxin esittelyn jälkeen.

Nieminen oli muuten tyytyväinen näkemäänsä, mutta kritisoi esitettävien elokuvien yksipuolisuutta.

”Täällä näytettiin kaksi urheiluelokuvaa (baseball-aiheinen Million Dollar Arm ja jenkkifutisleffa Draft Day), jotka on selkeästi suunnattu jenkkimarkkinoille. Olisin toivonut, että joku suurempi elokuva olisi näytetty kokonaan, kuten The Amazing Spider-Man 2, josta näytettiin vain 30 minuuttia.”

Disneyn tuottama The Amazing Spider-Man 2 tulee ensi-iltaan 25.4. Puolituntisen perusteella toiminta ei juurikaan eroa aiemmista hämisleffoista ja keskittyy jälleen Times Squaren tuntumaan.

”Meidän oma elokuvamme Naapurit oli mukava nähdä, ja se sai hyvän vastaanoton. Sekin on hyvin amerikkalainen, mutta niin puhdasverinen komedia, että teema ei siinä mielessä häiritse. Siinä on nuoret vastaan perhe eli sekä opiskelijat että perheelliset löytävät siitä oman juttunsa,” Nieminen vakuuttaa 25.7. ensi-iltaan tulevan Seth Rogenin ja Zac Efronin tähdittämän komedian suhteen.

Näytöksen jälkeen Universal kutsui yleisön juhliin, joissa jäljiteltiin elokuvan teemaa eli amerikkalaiseen yliopistoperinteeseen kuuluvien oppilaskuntien railakasta menoa. Tarjolla oli hampurilaisia, pizzaa, makaronilaatikkoa, olutta, shotteja ja mahdollisuus pelata olut-pöytätennistä, jossa pelaaja joutuu juomaan lasillisen olutta aina kun vastustaja onnistuu lyömään pallon tämän mukiin. Juhlissa esiintyi myös palkittu hip-hop –tanssiryhmä Jabbawockeez. Muutaman olut-pöytätenniserän jälkeen ryhmän nimen lausuminen alkoi jo sujumaan.

Nieminen on luottavainen, että loppuvuodeksi on tulossa kaikin puolin hyviä elokuvia.

Secret Service oli positiivisesti yllättävä. Unbroken on hieno elokuva niin tarinaltaan kuin käsittelytavaltaan. Tämä käsitykseni vahvistui entisestään näkemieni kohtausten perusteella. X-Men vaikutti myös upealta, vaikka siinä ei ollutkaan dramaattista yllätystä.”

Suomen elokuvamarkkinoilla ei ole tapahtunut suuria linjamuutoksia tänä vuonna. Muutama vuosi sitten alkanut suuntaus jatkuu.

”Kevyemmät elokuvat menestyvät edelleen hyvin. Taloustilanteen heikentymisestä alkanut trendi osoittaa, että komedioista haetaan vastapainoa arjen murheille. Meidän tämän vuoden suurin elokuva on ollut The Wolf of Wall Street, joka on tehty hyvinkin komediamaisella otteella. Myös perhe-elokuvat menestyvät edelleen hyvin.”

Juttelin Niemisen kanssa ennen Warner Bros. -studion esittelyä, jossa tuhoelokuvat päästettiin valloilleen. Kaikki on entistä suurempaa niin räjähdyksiä, ääntä kuin visualiefektejä myöten, mutta kenties tarinan kustannuksella. Warner Bros. muistutti olevansa maailman ykkösstudio tuomalla paikalle mittavan tähtikaartin, johon kuuluivat Drew Barrymore, Channing Tatum, Mila Kunis, Johnny Depp, Morgan Freeman, Clint Eastwood, Melissa McCarthy ja näyttämällä Peter Jacksonin pitkän videotervehdyksen, jossa ohjaaja jätti hyvästit Keski-Maalle ja joulukuussa päättyvälle Hobitti-trilogialle. Jackson oli liittänyt tervehdykseen materiaalia koko 16 vuotta kestäneen Tolkien-filmatisoinnin varrelta kuten kuvauspaikoilta, yleisötapahtumista ja haastatteluista.

Warner Bros. Entertainment hallituksen puheenjohtaja Kevin Tsujihara mainitsi studion viime vuoden menestyksistä Man of Steelin, The Great Gatsbyn, We Are The Millersin ja tietysti Gravityn.
”Warnerin tuottamat elokuvat keräsivät tänä vuonna 20 Oscar-ehdokkuutta ja voittivat 10 eli enemmän kuin kaikkien muiden studioiden elokuvan yhteensä,” kehaisi Tsujihara.

Menestys jatkunee tulevien elokuvien valossa. Johnny Depp, Morgan Freeman ja elokuvaaja Jess Hall nousivat lavalle esittelemään tekoälytrillerin Transcendence, joka tulee ensi-iltaan 18.4. Puhuminen jäi Hallin harteille, eikä Depp sanonut muuta kuin ”Hän on jumala”, kun Freeman esiteltiin. Tieteiselokuvissa otetaan aina vapauksia taiteen nimissä, mutta kun elokuvassa puhutaan ”ihmisen tietoisuuden siirtämisestä tietokoneelle”, ollaan reippaasti scifin lumoissa, sillä edes tutkijat eivät osaa selittää tietoisuutta, saati sitten paikantaa sitä. Olisi riittänyt, jos elokuvassa olisi viitattu aivojen takaisinmallintamiseen tietokoneelle, jonka parissa tehdään töitä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, joskin ihmisen aivojen täydellinen ja toimiva tietokonemalli on vielä vuosien päässä. Tästä  ylilyönnistä huolimatta odotan malttamattomana Jack Paglenin käsikirjoittamaa Transcendencia, jonka pääsen näkemään lauantaina. Elokuva kertoo tohtori Will Caserista (Depp), joka on tekoälyn johtava tutkija. Hänen kokeensa ovat tehneet hänestä sekä kuuluisan että vihatun kohteen teknologian vastaisille ääriryhmille. Will näyttää onnettomuuden kautta onnistuvan tekoälyn luomisen tavoitteessaan, mutta hänen aivotoimintansa vapauttaminen tietokoneelle johtaa suuruudenhulluun vallanhaluun. Elokuvassa nähdään myös Rebecca Hall, joka näyttelee Willin vaimoa, ja tämän parhaita ystäviä esittävät Paul Bettany ja Morgan Freeman.

Seuraavaksi valkokankaalle rymisteli 14.5. ensi-iltaan saapuva Godzilla, joka on suurempi, vihaisempi ja äänekkäämpi kuin yksikään monsteri sitä ennen. Pitkän kauhua kylväneen leffaklipin perusteella voidaan jo tämän Gareth Edwardsin ohjaaman elokuvan kohdalla puhua ”tuhopornosta”. Kauheuksista huolimatta sitä ei voi olla katsomatta.

Godzilla säikäytti pahanpäiväisesti hyvin raskaana olevan Drew Barrymoren, joka totesi yleisön edessä miten kummalliselta tuntuu olla luomassa uutta elämää kaiken Godzillan aiheuttaman tuhon keskellä. Adam Sandler jatkoi: ”Unohtakaa elokuvamme Lomapainajainen, Godzilla jyrää!”

Tietyssä mielessä leppoisampaa menoa tarjoaa myös Melissa McCarthyn (Morsiusneidot, The Heat) ja hänen ohjaajamiehensä Ben Falconen yhteistyöprojekti Tammy. Menetettyään työpaikkansa McCarthyn esittämä Tammy lähtee tien päälle roisin ja juopottelevan isoäitinsä (Susan Sarandon) kanssa, eli komedia jatkaa McCarthyn rohkeiden hupailujen sarjaa.
Clint Eastwood kävi esittelemässä Jersey Boys -musikaalinsa, mutta sitten siirryttiin takaisin tuhon pariin: Edge of Tomorrow, Jupiter Ascending ja Into the Storm antoivat palaa. Tom Cruisen ja Emily Bluntin tähdittämä Edge on todella synkkä mutta kiehtova samoin kuin Jupiter, jossa Channing Tatumin outo ulkonäkö vie huomion kaikelta muulta, mutta Into the Stormin pyörremyrskyt näyttävät hämmästyttävän aidoilta. Lue kaikista näistä elokuvista lisää toukokuun Episodista.

Johanna Juntunen

Kirjoittaja on Episodin Hollywoodin-kirjeenvaihtaja.

Lisää aiheesta:
Guardians of the Galaxy vaikuttaa koomisemmalta kuin muut Marvel-leffat
Tuleeko Seth Rogenista uusi John Belushi?