Netflixin katsominen ei enää vaadi verkkoyhteyttä, ja siihen on hyvä syy

Netflix-tilaajat saivat loppuvuodesta käyttöönsä mukavan uuden ominaisuuden.

Netflixin sisältöä ei aiemmin pystynyt lataamaan omalle laitteelle, vaan sarjat ja ohjelmat oli aina katsottava striiminä. Nyt palvelussa on myös nimikkeitä, joita voi katsoa myös ilman verkkoyhteyttä.

Suosikkisarjan jakson tai leffan voi ladata etukäteen vaikkapa mökkireissua tai lentomatkaa varten. Ominaisuus on kätevä, jos sattuu viettämään aikaa alueella, jolla verkkoyhteyteen pääsee vain satunnaisesti Wi-Fin kautta.

Ominaisuuden saa käyttöön, kun päivittää Netflix-sovelluksen viimeisimpään versioon. Sen jälkeen ladattavien elokuvien tai tv-sarjojen jaksojen vieressä näkyy ikoni, jolla ohjelman saa tallennettua mobiililaitteen muistiin. Palvelun etusivulta voi valita myös pelkän Ladattavissa-näkymän, jossa sisältö näkyy tuttuun tapaan lajityyppien mukaan ryhmiteltynä, eikä tarvitse erikseen etsiä mitkä nimikkeet ovat ladattavissa.

Miksi latausominaisuus tulee vasta nyt, kun striimipalvelu on ollut toiminnassa jo pitkään?

Yksi syy on se, että se ei ole Netflixille ilmaista. Lataamisen mahdollistaminen tarkoittaa sitä, että Netflixin on maksettava elokuvien ja sarjojen oikeuksista isommat korvaukset. Lataamismahdollisuus on käyttäjälle maksuton, mutta lataaminen ei onnistu kaikkien nimikkeiden kohdalla. Netflixin ei kuitenkaan tarvitse huolehtia tekijänoikeusmaksuista omien tuotantojen kohdalla, ja niiden osuus kasvaa koko ajan.

Toinen syy kuluttajille nyt tarjottavaan maksuttomaan latausominaisuuteen on raadollisempi. Netflix sai vastikään uuden maailmanlaajuisen kilpailijan, kun Amazonin videopalvelu laajeni peräti 200 maahan, ja se on saatavilla myös Suomessa. Amazonilla maksuton latausominaisuus on ollut käytössä jo pitkään, ja Netflixin on pystyttävä vastaamaan haasteeseen.

Suuri osa Netflix-käyttäjistä valitsee katsottavaksi televisiosarjan. Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandosin mukaan vain kolmannes tilaajista katsoo elokuvia. Netflixin ongelma elokuvien kohdalla on se, että ne tulevat yleensä palveluun viiveellä verrattuna omiin sarjoihin.

Elokuvien suurkuluttajat ovat usein nähneet leffan jo, kun se tulee Netflixiin, mikä vähentää niiden suosiota. Sen takia ulkopuolelta hankittavien elokuvanimikkeiden sijaan Netflixin on järkevämpi satsata omiin sarjoihin. Tämä näkyy myös vuonna 2017. Netflixin alkuperäistä sisältöä on luvassa tuplamäärä viime vuoteen verrattuna. Viime joulukuussa Sarandos ilmoitti, että striimipalvelussa on tänä vuonna tarjolla noin tuhat tuntia omaa sisältöä. Päämääränä on se, että puolet Netflixin sisällöstä olisi omaa tuotantoa.

Aivan kaikki oma sisältö ei kuitenkaan ole sarjoja. Netflix aikoo jatkaa myös omien elokuvatuotantojen parissa, ja ne saadaan katsottavaksi ilman viiveitä. Adam Sandlerin yksinoikeudella tehdyt komediat ovat olleet Netflix-hittejä, ja tulossa on myös Will Smithin ja Suicide Squad -ohjaaja David Ayerin tieteiselokuva Bright. Televisiosarjat joka tapauksessa tuntuvat sopivan paremmin Netflixin konseptiin kuin elokuvat. Pitkien elokuvien ystäville on onneksi striimipalveluiden lisäksi myös perinteisimpiä vaihtoehtoja.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Pitävätkö huhut paikkansa? Amazon tulossa Netflixin apajille