Niin ne suunnitelmat muuttuvat, James Bond

Vaikka elokuvalehti Episodin maaliskuun numeron ilmestymispäivä on perjantai ja 13. päivä, sitä ei voi syyttää koronaviruksen aiheuttamista ongelmista. Silti tuntuu jotenkin surkuhupaisalta, että se osui kohdilleen, kun kannessa on hamaan tulevaisuuteen siirtynyt James Bond -seikkailu 007 No Time to Die.

Uudessa Episodissa uskallamme kaiken lisäksi luvata juttua Black Widow -elokuvasta huhtikuun numeroon. Numeroa viimeistellessä luotimme studion vielä tuolloin vähän epävarmoihin ilmoituksiin tekijöiden aikatauluista. Kun kirjoitan tätä kolumnia, on kyseinen Marvel-elokuva vielä ohjelmistossa, mutta muutaman päivän sisällä tilanne voi muuttua päinvastaiseksikin.

Päätoimittaja saa aina välillä repiä harvoja hiuksiaan aikataulumuutosten kanssa. Meidän piti esimerkiksi julkaista maaliskuun lehden Mr. Jones -artikkeli ja -arvio jo helmikuun numerossa, mutta vain pari päivää ennen painoon menoa saimme tiedon elokuvan ensi-illan siirtymisestä eteenpäin. Onneksi ehdimme saada tilalle muuta sisältöä ja pystyimme siirtämään jutun paremmin julkaisuaikatauluun sopivaan numeroon.

Toisaalta tieto esimerkiksi Les Misérablesin siirtymisestä eteenpäin tuli, kun Episodi 2/2020 oli jo painossa, joten elokuvan arvio tuli julkaistua huomattavasti etuajassa. Välillä olemme olleet liian optimistisia lupauksissamme seuraavan numeron sisällöistä, kun studion tai levittäjän suunnitelmat ovatkin sitten muuttuneet.

En kuitenkaan muista milloin viimeksi – jos koskaan – kansijuttuun valittu elokuva siirtyy lehden ollessa painossa. Niin kävi kuitenkin 007 No Time to Die -leffan tapauksessa. Lehti meni painoon perjantaina, ja seuraavan viikon keskiviikkona tuli virallinen tieto koronaviruksen aiheuttamasta ensi-illan siirtymisestä kuukausilla.

Siirto vaikuttaa moniin tahoihin. Studio joutuu hiomaan uusiksi strategiansa, elokuvateatteriketjun on peruttava ajat sitten loppuunmyydyt yritysnäytökset – puhumattakaan siitä, että moni katsoja varmaan ehti ostaa lipun kauan odotettuun seikkailuun.

Isojen studioiden isojen elokuvien aikataulut hakataan käytännössä kiveen useita kuukausia, joskus yli vuotta aikaisemmin. Siksi Episodinkin on helppo luvata niihin liittyviä juttuja mikäli haastatteluiden ja kuvamateriaalien aikataulut vain osuvat kohdalleen. Isojen elokuvien ympärille rakentuu muu ohjelmisto ja niihin liittyvät toimet. Kukaan ei siirtele Bondin ja muiden franchisespektaakkelien ilmoitettua ensi-iltaa vain huvin tai kiusan vuoksi.

Luotan kuitenkin siihen, että leffasta on silti kiinnostava lukea – ja että se kiinnostaa vielä syksylläkin.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut