Vältä halpoja kopioita, ellet ole campin ystävä – leffayhtiö yrittää vedättää dvd-kuluttajia

Toimitukseen saapui dvd-arviolevy, joka herätti sekä hämmennystä että hilpeyttä. Paketista paljastui dvd-julkaisu nimeltä Atlantic Rim, joka muistuttaa sekä nimeltään että kansitaiteeltaan hämmästyttävästi Guillermo Del Toron robottirymistelyä Pacific Rim.
atlantic_rim

Juonikuviokin on hämmästyttävän samanlainen: ”Jättikokoinen merihirviö nousee syvyyksistä pintaan Atlantin valtamerellä ja uhkaa maapallon olemassaoloa. Yhdysvaltain hallitukselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa käyttöönsä joukko armeijan huippusalaisia robotteja”, kerrotaan takakannessa.

Kyseessä on tietenkin Del Toron elokuvaa matkiva halpis, jonka on tuottanut b-luokan tieteiselokuviin erikoistunut elokuvayhtiö The Asylum. Yhtiön halvalla tehdyt elokuvat ilmestyvät suoraan dvd:llä. Muita yhtiön tuotantoja ovat muun muassa Titanic II, The Terminators ja Abraham Lincoln vs. Zombies. Elokuvien nimet, dvd-kannet ja juonikuviot ovat kömpelöitä kopioita Hollywoodin suurtuotannoista.

Joskus Asylumin kopiointi menee liian pitkälle. Yhtiö toi dvd-kuluttajien iloksi myös elokuvan American Battleship, joka on tietenkin halpakopio elokuvasta Battleship. Se oli kuitenkin alkuperäisen Battleshipin tuottaneelle Universal-studiolle liikaa. Universal haastoi Asylumin oikeuteen, ja Asylum joutui antamaan elokuvalle uuden nimen American Warships. Suomessa ja ilmeisesti myös muualla Yhdysvaltain ulkopuolella dvd:tä kuitenkin myydään edelleen nimellä American Battleship.

Asylumin strategia on ovela. Kansi saattaa harhauttaa satunnaisen kuluttajan, joka luulee ostavansa Hollywood-hitin dvd-julkaisun. Elokuvia paremmin tunteva huomaa heti mistä on kyse mutta saattaa silti ostaa Asylum-dvd:n vain nauraakseen sen camp-arvolle. Yhtiön tuotteilla on tavallaan kaksi kohderyhmää: ne jotka eivät huomaa ostavansa roskaa, ja ne jotka haluavat ostaa roskaa.

Vältä siis halpoja kopioita, ellet oikeasti halua katsoa halvalla tuotettuja b-leffoja!

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a