21 tapaa pilata avioliitto

GENRE , ENSI-ILTA 08.02.2013 TÄHDET

Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa on onnistunut haastavassa lajissa: hän on tehnyt hauskan komedian. Vuoksenmaan neljäs pitkä elokuva on ilmeikäs, nokkela ja myös aidon humoristinen.

Ennaltaan Vuoksenmaalla on meriittilistallaan helsinkiläiseen ongelmalähiöön tehdystä elämysmatkasta kertova Nousukausi (2003), lastenelokuva Onni von Sopanen (2006) ja kuolemansairaiden viimeisiä toiveita kosketteleva tragikomedia Toinen jalka haudasta (2009). Elokuvia yhdistävät hieman erikoinen lähtöasetelma ja pöhköjen päähenkilöiden armelias, humaani käsittely. Myös 21 tapaa pilata avioliitto on rakennettu samoista aineksista.

Sanna (maino Armi Toivanen) tekee väitöskirjatutkimusta avioliitoista työnimellä ”21 tapaa pilata avioliitto”. Tutkimusaineistosta kertyy tavallisimpia tapoja viedä parisuhde turmioon. Älä ole läsnä. Hanki päihdeongelma. Kohtele puolisoa kuin lasta. Älä puhu. Älä kuuntele… Seurantatutkimuksen aineisto koostuu avioparien videohaastatteluista, joista on ripoteltu hulvattoman hauskoja ja karmivan todentuntuisia katkelmia pitkin elokuvaa. Sanna myös näkee eläviä tapausesimerkkejä minne hän vain katsookin.

Haastatteluaineiston perusteella ei ole ihme, että Sanna uskoo eron olevan rakastumisen suora seuraus. Rationaalisen erotutkijan taustajoukot ovat vastapainoksi toista maata. Paras ystävä Aino (Essi Hellén), tunnepöllyihin ja radiosta ennustamiseen uskova kullanmuru, etsii kiivaasti tosirakkautta elämäänsä. Tutkimusassistentikseen Sanna saa Jounin (Aku Hirviniemi), joka havahtuu ajautuneensa naimisiin vähän kuin vahingossa. Jounin omituisesta avioliitosta ja hullusta vaimosta (Pamela Tola) irtoaa monet naurut. Sannan eronneet vanhemmat (Vesa Vierikko ja Hannele Lauri) taas käyvät läpi oman sukupolvensa kiusoja kalvavasta yksinäisyydestä nurmikon omin luvin trimmaavaan ex-puolisoon.

Koska on kyse romanttisesta komediasta, joutuu Sanna tietysti korjaamaan käsitystään rakkaudesta ja sääntöjään yhden illan suhteissa pitäytymisestä. Murheenkryyninä on varsinkin Aleksi (Riku Nieminen), yksi Sannan haastateltavista, jonka vuoksi Sanna haluaa lopulta uskoa rakkauteen, kestipä se yhden päivän tai koko elämän. Vaisu juoni on pettymys muuten niin napakassa elokuvassa. Komiikan ansiosta 21 tapaa pilata avioliitto rullaa sujuvasti, mutta sivurooliin jäävä juoni etenee vetelästi kuin iltavelli.

Naispuolinen elokuvaohjaaja on yhä harvinainen laji, mutta Vuoksenmaahan ei ole tarpeen ympätä etuliitteitä. Naisen tekemäksi 21 tapaa tunnistaa kenties siitä, että niin kakoja kuin sen naishahmot ovatkin, ovat ne kokonaisvaltaisia ja ymmärrettäviä tyyppejä. Vaihteeksi on miesten vuoro jäädä ohuemmiksi karikatyyreiksi.

Elokuvan avioparien kotivideomaiset haastattelupätkät kiteyttävät huvittavasti ja välillä tarkkanäköisestikin jotain parisuhdetodellisuudesta. 21 tapaa pilata avioliitto on silti läpikotaisin kepeä haukkapala. Sen kevythuttuun voisi hyvin piiloutua myös terävää analyysiä, eikä se olisi poishauskuudesta. Mutta onneksi nauraminenkin voi olla viisauden alku.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat