Ambulance

GENRE ENSI-ILTA 25.03.2022 TÄHDET

Idioottivarmaa hölmöläistoimintaa alan mestarilta – Michael Bay on tae jostakin. (Ikäraja K-16)

Michael Bayn elokuvia tuntevat katsojat tietävät minkälaisia rainoja miekkonen tekee, eikö vain? Siispä myös Ambulancessa on rohkeita miehiä ja naisia; poliiseja, agentteja, entisiä sotilaita sekä sankaritarinoita.

Leffa on täynnä vauhdikkaita takaa-ajokohtauksia, jättimäisiä kolareita, isoja räjähdyksiä, eriskummallisia ammuskelukohtauksia, joissa ammattilaiset eivät osu sitten niin millään toisiinsa, sekä sen omaa erikoisuutta: hurjan siistejä drone-lennokeilla suoritettuja akrobaattisia kamera-ajoja. Mukana on myös kevyttä yhteiskuntakritiikkiä sekä Baylle ominaista intertekstuaalista, narsistista itsekehua (sekä cameo-rooli eliittikyttänä).

Tanskalaisen vuonna 2005 julkaistun elokuvan pohjalta tehdyn räjähtävän toimintapläjäyksen keskellä ovat veljekset Danny ja Will Sharp, joita Jake Gyllenhaal ja Yahya Abdul-Mateen II esittävät. Will on entinen sotilas, kun taas Danny on seurannut isänsä jalanjälkiä pankkirosvona. Will tarvitsee rahaa vaimonsa kalliiseen leikkaukseen, jota vakuutus ei korvaa. Hän turvautuu veljensä apuun ja lähtee lopulta pomminvarmalle pankkikeikalle.

Keikka menee kuitenkin päin helvettiä, ja kaksikko päätyy nappaamaan ampumaansa poliisia sairaalaan kuskaavan ambulanssin pakoautokseen. Ambulanssissa on kyydissä kovaakin kovempi ensihoitaja Cam (Eiza González). Veljekset, hengenvaarallisesti haavoittunut sinivuokko ja Cam joutuvat hurjaan kyytiin läpi Los Angelesin vaarallisten katujen perässään poliisi ja CIA.

Ambulance on sitä parempaa Baytä. Se on yllättävän hauska, pöhköllä tavalla viihdyttävä ja aivan mielettömän typerä. Gyllenhaal on myös juuri sopivan hullu tällaiseen rooliin. Reippaan parituntisen istuu mieluusti teatterin penkillä hihittelemässä rainan kaikille älyttömyyksille. Näin paska vuosi kaipaa juuri tällaista hölmöläisviihdettä. Aivot narikkaan ja nauttimaan.

Niko Ikonen


YouTube video