Asterix & Obelix Britanniassa

/ / / GENRE , ENSI-ILTA 09.11.2012 TÄHDET

Kuten kaikki hyvin tietävät, Rooma ei ole pystynyt valloittamaan koko Galliaa, vaan yksi pieni rohkea kylä pitää pintansa taistelussa Julius Caesarin (Fabrice Luchini) joukkoja vastaan. Tuo kylä on luonnollisesti Asterixin (Edouard Baer) ja Obelixin (Gérard Depardieu) tyyssija, josta käsin kaksikko, tai kolmikko Idefix-koiralla vahvistettuna, lähtevät huimiin seikkailuihinsa ympäri maailmaa.

Juuri nyt on hiljaisempaa, joten on aikaa koulia Parisiumista saapuneesta päällikön serkun vetelästä kaupunkilaispojasta Poppixista (Vincent Lacoste) mies. Syy hiljaisuuteen on Caesarin valloitusmatka Britanniaan. Myös Britanniassa on yksi kylä, jota Rooman hallitsija ei ole saanut alistettua valtaansa. Asterixin pikkuserkku Fritax (Guillaume Gallienne) kertoo roomalaisten pommituksen keskellä kuningattarelle (Catherine Deneuve) Asterixin kylän vastarinnasta sekä heidän taikajuomastaan, joka taistelua pitää yllä. Kuningatar innostuu niin kuin vain pidättyväinen britti voi niin tehdä ja lähettää Fritaxin hakemaan apua sekä sotilaallista konsultaatioapua kanaalin toiselta puolelta. Uusi huima seikkailu siis odottaa kaksikkoa. Tällä kertaa Idefix on sydäntä särkevästi jätettävä vartioimaan kotia.

Asterix & Obelix Britanniassa on neljäs sarjassa, joka alkoi vuonna 1999 Asterix & Obelix vastaan Caesar -elokuvalla. Vain Obelixia esittävä Gérard Depardieu on säilyttänyt roolinsa, muut ovat vuosien saatossa vaihtuneet. Tämänkertainen elokuva alkaa vauhdikkaasti ja mukaansatempaavasti. Sen maailma on jälleen kerran hienosti toteutettu. Erityisesti svengaava Londonium on kekseliäästi esitetty.

Ohjaaja ja toinen elokuvaversion käsikirjoittajista Laurent Tirard leikittelee kansojen stereotypioilla. Britit ovat jäykkiä sekä arvostavat tyyneyttä ja tunteiden näyttämättömyyttä kaikissa tilanteissa. Gallit sen sijaan ovat äänekkäitä, tunteikkaita ja antavat itsestään briteille moukkamaisenkin kuvan. Silti he ovat suuren vihollisen, Caesarin, edessä samassa veneessä. Mutta eipä ole helppoa ”Jullelakaan”, kun hänen kimpussaan ovat senaatin tilintarkastajat tutkimassa suuren sotapäällikön rahankäyttöä.

Tarinassa on yritetty tuoda syvyyttä erityisesti Asterixin henkilöhahmoon. Hän huomaa Poppixin kautta, että hänet ja Obelix nähdään yhtenä, hieman omituisena yksikkönä, eikä yksilöinä. Asterix yrittää löytää minuutensa, mutta teema on esitetty erittäin kömpelösti. Parhaimmillaan tarina on, kun kaksikko saa tehdä sitä mitä parhaiten osaa. Eli vetää roomalaisia legioonalaisia turpiin.

Jostain syystä elokuvaan on haluttu ympätä toinen Asterix-seikkailu tuomalla mukaan normannit ja Poppix albumista Asterix ja normannien maihinnousu. Poppixista pitää koulia mies, ja Pohjolan hurjat soturit normannit haluavat oppia mitä on pelko. Se kun kuulemma antaa siivet, ja he haluavat lentää kuin linnut. Ratkaisu on onneton ja suorastaan romuttaa muuten hyvän ja hauskan elokuvan. Se kadottaa elokuvan rytmin ja vie aikaa muutoin hyvältä tarinalta jättäen jälkeensä kaksi tarinantorsoa. Se on sääli, koska molemmat tarinat ansaitsivat tulla esitetyiksi omillaan.

Elokuva on kuitenkin sympaattinen, ja sen efektit on toteutettu hyvin, eikä niillä ole silti mässäilty liikaa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat