Bohemian Rhapsody

Queen-elämäkerta on pakkokatsottavaa bändin faneille. Rami Malek muuntautuu Freddie Mercuryksi vakuuttavasti, ja kokonaisuus on kiehtova tarina yhtyeen matkasta opiskelijakuppiloista suurille stadioneille.

31.10.2018 12:01
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.11.2018

Queen-yhtyeestä kertova elokuva oli mutkikas projekti, jossa pääosan esittäjää oli vaikea löytää. Sacha Baron Cohenin ensin havitteleman Freddie Mercuryn roolin vei lopulta Mr. Robot -televisiosarjasta tuttu Rami Malek.

Ohjaaja Bryan Singer taas sai potkut kuvausten loppuvaiheessa, ja työn saattoi päätökseen Dexter Fletcher, joka tunnetaan Eddie the Eaglen ja tulevan Elton John -elokuvan Rocketman tekijänä. Singer on kuitenkin yksin merkattu ohjaajaksi.

Tuotannon vaikeudet eivät kuitenkaan näy lopputuloksessa, joka on sujuva ja uskottava kokonaisuus.

Muusikkoelämäkerta on vaikea lajityyppi, mutta Bohemian Rhapsody onnistuu mainiosti. Kikkailemattomasti etenevä elokuva käy läpi Queenin tarinan yhtyeen alkuvaiheista sykähdyttävästi toteutettuun Live Aid -konserttiin.

On kiehtovaa nähdä, miten pienissä opiskelijapiireissä aluksi esiintynyt ryhmä kasvaa yhdeksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Matkan varrella kerrotaan, miten vaikkapa elokuvalle nimen antanut klassikkobiisi tai rytmikäs We Will Rock You syntyivät. Elokuvasta onkin vaikea olla pitämättä, jos fanittaa Queenin musiikkia. Elokuvan päätyttyä on suorastaan pakko kaivaa esiin bändin musiikkia kuunneltavaksi.

Queenin jäljellä olevat alkuperäisjäsenet, kitaristi Brian May ja rumpali Roger Taylor ovat toimineet elokuvan tuottajina, joten kyseessä on eräänlainen virallinen bändielämäkerta. Elokuva ei silti kärsi silottelusta. Bändin ristiriidoille ja henkilökohtaisille ongelmille annetaan hyvin tilaa.

Viimeinen näytös ennen ikimuistoista Wembley-konserttia on elokuvan heikko kohta: siinä solmitaan hieman liian monta juonenpätkää yhteen pateettisesti ja teennäisesti.

Elokuvan parasta antia musiikkikohtausten lisäksi on Rami Malekin upea roolisuoritus. Malek heittäytyy bändin johtohahmoksi täysillä. Bohemian Rhapsody onkin ennen kaikkea tarina siitä, miten Sansibarin saarella syntyneestä Farrokh Bulsarasta tuli kaikkien tuntema Freddie Mercury. Rocktähden kääntöpuolelta paljastuu hyvin yksinäinen hahmo, ja Malek on saanut rooliin kaikki tarvittavat sävyt.

Muihinkin bändin jäsenten rooleihin on löydetty loistavat tyypit. Brian Maytä esittävä Gwilym Lee on suorastaan hämmästyttävästi esikuvansa näköinen ja oloinen.

Jussi Huhtala

Bohemian Rhapsody -elokuvan traileri

Lisää luettavaa