Cowboys & Aliens

8.9.2011 10:25
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 9. syyskuuta

Lännensankarien ja avaruusolioiden taistelu saattaa vaikuttaa paperilla hyvältä lähtökohdalta elokuvalle – tai ainakin sarjakuvalle. Pelkkä hupsu konsepti ei kuitenkaan kanna pitkälle, vaan onnistuakseen filmi tarvitsisi uskottavia roolihahmoja ja eheän, mielenkiintoisen juonen.

Jon Favreaun (Iron Man ja Iron Man 2) ohjaama Cowboys & Aliens ei tarjoa kumpaakaan näistä. Sen yritykset tilkitä vuotavan aluksen reiät visuaalisilla jipoilla ja vauhdikkaalla toiminnalla ovat tuhoontuomittuja, kun paria hienoa kameratemppua lukuun ottamatta mitään ikimuistoista ei valkokankaalla nähdä. Vaikea uskoa, että näin päättömästä konseptista saisi aikaan näin tylsän elokuvan.

Daniel Craigin yrmeästi henkilöimä Jake Lonergan on tarinan karkea protagonisti, joka elokuvan alussa herää klassisesti keskeltä aavikkoa muistinsa menettäneenä. Ainoat johtolangat aiempiin tapahtumiin ovat miehen käteen kiinnitetty huipputekninen tuhoase ja kaupungissa vastaan tuleva Ella Swenson (Olivia Wilde), joka tuntuu tietävän katsojaa enemmän Jaken menneisyydestä.

Hiljattain totuudet tulevat esiin, ja käsikirjoitus nytkähtää jännitysmysteeristä tieteistoiminnaksi. Katsojan uteliaisuutta ei jakseta kutitella, vaan loppupuoli on hyvin suoraviivaista vauhtiseikkailua. Yrmeistä hahmoista, kuten Harrison Fordin rutiinilla tulkitsemasta Woodrow Dolarhydesta, ei jaksa piitata, eivätkä Paul Danon tai Sam Rockwellin kaltaiset laatunäyttelijät saa pienissä sivuosissa haastetta.

Äänisuunnittelultaan filmi on ensiluokkainen – mutta toisaalta, mitäpä muuta voi odottaa 163 miljoonaa dollaria maksaneelta suurtuotannolta. Kunnollista juonta tai täyspainoista hahmokirjoitusta nyt ei ainakaan.

Anton Vanha-Majamaa

Cowboys & Aliens – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa