Diana

/ / / / GENRE ENSI-ILTA 08.11.2013 TÄHDET

”Sydänten prinsessa”. Sillä nimellä Walesin prinsessa Diana tunnettiin. Diana Frances Spencer syntyi jaarli John Spencerin kolmantena lapsena vuonna 1961. Hän eli hiljaiseloa kunnes tapasi Walesin prinssi Charlesin vuonna 1980. Parin häät heinäkuussa 1981 olivat maailmanlaajuinen mediahyökyaalto, eikä nuoren ja ujon oloisen Dianan elämä koskaan ollut kuin ennen. Hänestä tuli koko maailman lemmikki ja seurattu muoti-ikoni.

Hänen elämästään kertova elokuva Diana alkaa, kun Dianan (Naomi Watts) ja Charlesin avioelämä on jo päättynyt. He sopivat erostaan loppuvuodesta 1992. Lopullinen ero astui voimaan vuonna 1996, mutta käytännössä parilla ei ollut yhteistä elämää vuosiin. Dianalla on virallista ohjelmaa, lähinnä hyväntekeväisyystilaisuuksia, jotka hän hoitaa tyylikkäästä. Muun ajan hän viettää yksin Kensingtonin palatsissa televisiota katsellen, lenkkeillen tai joitain harvoja ystäviään tavaten.

Hänen ystävänsä James Toffolo joutuu Bromptonin kuninkaalliseen sairaalaan. Vieraillessaan Jamesin luona Diana törmää pakistanilaiseen sydänkirurgiin Hasnat Khaniin (Naveen Andrews), josta hän kiinnostuu. Diana alkaa vierailla sairaalassa tapaamassa Toffoloa, vaikka haluaa todellisuudessa tutustua kiehtovaan lääkäriin. Pikkuhiljaa Diana alkaa päästä tavoitteeseensa ja suhde Hasnatiin tiivistyy. Dianan julkinen asema ja median jatkuva silmien alla olo tekee yhteisen ajan viettämisestä hyvin vaikean. Se ahdistaa Hasnatia, ja hän haluaa päättää suhteen. Diana on päättäväinen, eikä luovuta helpolla. Hän jopa matkustaa Pakistaniin tapaamaan Hasnatin sukua, etenkin tämän äitiä, joka lopulta päättää kuka on kelvollinen tulemaan sukuun. Äiti ei vakuutu Dianan sopivuudesta pojalleen. Onhan tämä tunnettu, mutta ennen kaikkea kristitty ja eronnut nainen.

Hasnat on kuuliainen poika ja ottaa äitinsä mielipiteen vakavasti. Murtunut Diana ryhtyy pelaamaan toisenlaista peliä. Hän päättää tehdä Hasnatin mustasukkaiseksi ja ryhtyy tapaamaan muita miehiä. Etenkin Dodi Al-Fayedia, upporikkaan Harrodsin tavaratalon ja Pariisin Ritz-hotellin omistajan poikaa. Diana osasi myös pelata loistavasti mediapeliä tietäen hyvin herättämästään kiinnostuksesta. Hän vuoti tarkoituksella tietoa paparazzeille, erityisesti luottokuvaajalleen, Daily Mailin Jason Fraserille, jolloin Hasnat ei voinut välttyä näkemästä ”lemmenlomakuvia”. Todellisuudessa Diana kaipasi vain Hasnatia vierelleen.

Diana on elämänkertaelokuvana erinomainen. Yllättäen, sillä usein ne tapaavat jäädä ontoiksi ja ulkokohtaisiksi kokoelmiksi kohtauksia päähenkilönsä elämän vaiheista. Tekijät ovat tehneen juuri oikean ratkaisun kertoa tarkkaan rajatun pätkän yksinäisen ja rakkautta halajavan naisen elämästä. Loistavaa työtä Hitlerin elämästä kertoneessa Perikato-elokuvassa (2004) tehnyt saksalainen ohjaaja Oliver Hirschbiegel osuu napakymppiin tälläkin kertaa pitäen tarinan langat käsissään suvereenisti. Ehkäpä yllättäen Dianan rooliin valittu Naomi Watts osoittaa, miksi hän on yksi tämän hetken parhaita näyttelijöitä tulkitsemalla surullisen prinsessan kohtalonhetkiä mitä koskettavimmin ja tunteisiin vetoavimmin.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat