Don Jon

GENRE , ENSI-ILTA 01.11.2013 TÄHDET

Tyylikokeiluna alkava, romanttisen draaman uomat viimeisessä näytöksessään löytävä Don Jon on parhaimmillaankin epätasainen kokoelma populaarikulttuuria itseriittoisesti tölviviä gageja ja visuaalista hyperkerrontaa. Ohjausdebyyttinä se on tekijältään, näyttelijänä indie-tuotantojen ja Hollywoodin välimaastossa palloilevalta Joseph Gordon-Levittiltä kelvollinen suoritus.

Jon Martello on suulaan, seksistisen ja amerikkalaisella viihdekuonalla aivonsa syövyttäneen italianamerikkalaisen perheen vesa. Martello seilaa bileistä toisiin kuten Jersey Shoren aivokuolleet karikatyyrit. Naiset arvostellaan puhtaasti ulkonäön perusteella.

Jonin probleemi on etäistä sukua Michael Fassbenderin hahmon ongelmalle Shamessa. Fassbenderin Brandon oli riippuvainen seksistä, Jon taas pornosta. Molemmilla on arkea vaikeuttava addiktio, joka nivoutuu kysymyksiin sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja valtasuhteista.

Vertailu kestää kuitenkin vain pinnallisen tason. Brandon pysyttelee McQueenin otteen ulottumattomissa, siinä missä Gordon-Levitt haluaa tuoda päähahmonsa niin liki kuin mahdollista. Kerronta on rakennettu niin, että viimeisissä kuvissa katsoja haluaisi jo rutistaa ihanan viallista poikapoloa.

Gordon-Levitt on kertonut filminsä olevan rakkaustarina. Tavallaan kyse onkin matkasta kohti tosirakkautta ja itsensä löytämistä, mutta se ei tee elokuvasta mielenkiintoista. Kamalan laiskaa on ensin herkutella Scarlett Johanssonin hirvittävällä karikatyyrillä jersey-vosusta, ja sitten tuoda tälle vastapainoksi viisas ja sopivalla tavalla rikkinäinen mamma. Uskalias aihe tuntuu lopulta kuorrutukselta tarinalle, joka on Hollywood-bulkkia puhtaimmillaan.

Mediakritiikki jää lopulta ohueksi. Se on parhaimmillaan ensimmäisen puoliskon Jersey Shore -parodiassa, mutta realitylle naureskelu ei lopulta ole kovin kiinnostavaa. Kun rinnastukset sarjaan ja sen maneereihin on koluttu loppuun, ei heräteltyjä kysymyksiä viedäkään pidemmälle. Sen sijaan maailma Jonin ympärillä sivuutetaan muuttumattomana ja sukelletaan tämän sisäiseen eheytymiseen. Ratkaisu ei ole uskottava eikä rohkea.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat