Green Zone

/ / GENRE , ENSI-ILTA 12.03.2010 TÄHDET

Matt Damon on tehnyt ohjaaja Paul Greengrassin kanssa kaksi viimeisintä Jason Bourne -sarjan kolmesta elokuvasta. Greengrassin ja Damonin on ilmeisesti tarkoitus jatkaa yhteistyötä myös seuraavassa Bourne-elokuvassa, mutta sitä odotellessa tulee Greengrassin Green Zone, Irakin sotaan sijoittuva trilleri, jossa Damon esittää pääosaa.

Green Zone pohjautuu Washington Postin toimittaja Rajiv Chandrasekaranin kirjaan Imperial Life in the Emerald City. Palkitusta kirjasta on kuitenkin jäljellä lähinnä pelkkä tapahtumapaikka. Lopputeksteissä mainitaankin että elokuva on vain ”kirjan inspiroima”.

Käsikirjoituksen on laatinut Oscar-palkittu käsikirjoittaja Brian Helgeland (L.A. Confidential, Menneisyyden ote), joka oli mukana kirjoittamassa myös Greengrassin Medusan isku -elokuvaa, vaikkei hänen nimeään elokuvan tekijätiedoissa virallisesti mainitakaan.

Elokuvan nimi tarkoittaa Bagdadin keskustassa sijaitsevaa kansainvälistä turva-aluetta. Damon esittää Irakissa palvelevaa Yhdysvaltain armeijan upseeria nimeltä Roy Miller, jonka yksikkö etsii joukkotuhoaseita. Millerin saamat tietolähteet osoittautuvat kuitenkin jatkuvasti vääriksi. CIA:n ja Pentagonin toiminnan taustalta alkaa paljastua arveluttavia piirteitä. Miller pääsee Irakin armeijan etsityimpiin kenraaleihin kuuluvan ”ristijätkän” jäljille ja huomaa, että Yhdysvaltain organisaatiot käyvät omaa sisäistä sotaansa.

Greengrass on tunnettu dokumentaarisesta ohjaustyylistään, joka toimi komeasti elokuvissa Bloody Sunday (2002) ja United 93 (2006). Greengrassin energinen ja liikkuva kameratyöskentely toi myös Bourne-elokuviin realistista otetta.

Nyt sama tekniikka ei tunnu toimivan yhtä hyvin. Paikoin kamera vipattaa Bagdadin kaduilla niin levottomasti, että toiminnasta ei yksinkertaisesti saa selvää. Ja vielä isompi ongelma on se, että Helgelandin käsikirjoitus ei vedä puoleensa. Tarinassa on yhtymäkohtia vaikkapa Ridley Scottin Irak-trilleriin Valheiden verkko (2008) ja 1970-luvun salaliittoelokuviin, mutta minkäänlaista tuoretta näkemystä aiheesta ei saada irti.

Damon sopii kyllä kirkasotsaisen ja neuvokkaan upseerin rooliin, mutta sivuosissa roolivalinnat tuntuvat epäonnistuneilta. Amy Ryan (Gone Baby Gone) tutkivana journalistina ja Greg Kinnear (Little Miss Sunshine) Pentagon-pomona tekevät tylsät ja yllätyksettömät roolityöt, mistä voi osaltaan syyttää myös käsikirjoitusta. Salaperäistä CIA-agenttia esittävä Brendan Gleeson (Kukkoilijat) on karismaattinen näyttelijä, mutta jenkkiaksentti ei oikein istu irlantilaiskörilään suuhun.

Tähdet: ★★

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat