The Gunman

/ / GENRE ENSI-ILTA 24.04.2015 TÄHDET

Sean Penn (s. 1960) on arvostettu näyttelijä, jota ei toimintaelokuvissa ole näkynyt. Nyt Penn on kuitenkin lähtenyt mukaan palkkamurhaajajännäriin The Gunman. Tulee mieleen, haluaako hän tehdä saman tempun kuin Liam Neeson, joka varttuneella iällä sai urallaan uuden nousun toimintaelokuvien vakiokasvona. Toimintatähden Neesonista teki vuonna 2008 valmistunut Taken, ja The Gunmanilla on sama ohjaaja, ranskalainen Pierre Morel. Tällä kertaa Morelin takapiruna ei hääri ranskalaismoguli Luc Bessonia, mutta sen sijaan tekijäjoukosta löytyy kasari- ja ysäritoimintaleffojen legendaarinen tuottaja Joel Silver (Tappava ase, Die Hard).

Suomalaisittain kiinnostavaksi The Gunmanin tekee se, että Peter Franzén on yksi elokuvan näyttelijöistä. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin ennakkoon, että Franzénin rooli on seitsemänneksi suurin. Suomalaisyleisöllä on ollut huono tuuri elokuvan julisteen kanssa, sillä siinä on kuvattuna kuusi näyttelijää, joten Franzén ei ilmeisesti siksi ole mahtunut mukaan. Se ei toisaalta ole ihme, sillä Pennin lisäksi elokuvassa on useita niminäyttelijöitä, kuten Idris Elba, Ray Winstone ja Oscar-palkittu espanjalaistähti Javier Bardem.

Elokuvan selkeä keskushahmo on kuitenkin timmissä kunnossa oleva Penn. Hän esittää sotilaan uralta palkkasoturiksi siirtynyttä Jeff Terrieriä, joka pitää asemapaikkaansa sisällissodan riivaamassa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Arkaluontoisen tehtävän jälkeen maa alkaa kuitenkin polttaa jalkojen alla. Joku yrittää tappaa Terrierin, ja hänen on lähdettävä Eurooppaan selvittämään, mistä on kyse. Matka vie ensin Lontooseen ja lopulta Barcelonaan. Vähitellen taustalta alkaa paljastua kansainvälinen salaliitto Bourne-tyyliin.

The Gunman on kuvattu tyylikkäästi ja toimintakohtaukset on toteutettu vetävästi. Käsikirjoituksen trillerijuonikin on sinänsä kiinnostava, mutta dialogi on hämmentävän kömpelöä ja kuin b-luokan toimintahalpiksesta. Penn saa toisaalta syyttää vain itseään, sillä hän on myös yksi käsikirjoittajista. Morel ei pääse Takenin tasolle. The Gunman on parempi elokuva kuin Morelin edellinen ohjaustyö From Paris with Love (2010), mutta se ei ole vielä paljon.

Franzénin osuus jää pettymykseksi. Hän esittää Reiniger-nimistä miestä, yhtä niistä, jotka ovat Terrierin perässä. Roolihahmo on eräänlainen likaisen työn tekijä hieman samaan tapaan kuin Samuli Edelmann Mission Impossible -elokuvasarjan neljännessä osassa. Tarinan kannalta Reiniger on tärkeä muttei erityisen merkittävä eikä mieleenpainuva hahmo. Se ei ole Franzénin vika, sillä hän pärjää pienessä roolissaan hyvin – toivottavasti hän vain ensi kerralla saa enemmän valkokangasaikaa.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat