Haikein terveisin: rakkautta ja velvollisuudentuntoa

22.4.2010 15:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen kersantti John Tyree (Channing Tatum) on kotimaassaan kahden viikon lomalla, kun hän tutustuu tyttöön nimeltä Savannah (Amanda Seyfried). Noiden kahden viikon aikana nuoret tutustuvat toisiinsa ja rakastuvat. John tapaa myös Savannahin naapurin Timin (Henry Thomas), joka tuntuu suhtautuvan tyttöön kovin suojelevasti, sekä tämän autistiseen pikkuveljeen Alaniin. John esittelee Savannahille Aspergerin syndroomasta kärsivän isänsä (Richard Jenkins), joka välttelee sosiaalisia kontakteja ja on uppoutunut täysin kolikkokokoelmansa vaalimiseen.

Johnin armeijaan paluun aika koittaa, mutta nuoret lupaavat pitää toisiinsa yhteyttä mahdollisimman paljon. Kirjeenvaihto, jossa molemmat kertovat tunnoistaan ja sielunelämästään, on vilkasta. Vähitellen kirjeiden tulo Johnille harvenee, kunnes eräänä päivänä saapuu ”Dear John” -kirje, jossa Savannah jättää Johnin kertoen menneensä naimisiin naapurin Timin kanssa.

Lasse Hallström, Ruotsin lahja Hollywoodille, on viime aikoina ryhtynyt jälleen tuotteliaaksi. Hän löi itsensä läpi rapakon takana vuonna 1993 valmistuneella Gilbert Grape -elokuvallaan. Sittemmin hänen Oman elämänsä sankari (1999) nappasi pari Oscaria eikä Pieni suklaapuotikaan (2001) huonosti menestynyt.

Tämän kevään aikana Hallström on tuutannut kankaille sekä tämän että koiraelokuvan Hachico – Tarina uskollisuudesta. Hallströmiin on tuntunut aina vetoavan sentimentaaliset tarinat, mutta kaksi uutukaista menee paikoin imelyyden puolelle. Haikein terveisin sentään pyrkii jonkinlaiseen monikerroksisuuteen, josta se saakin keskinkertaisen elokuvan tähdet. Itsensä Step Up -tanssielokuvalla (2006) läpi lyönyt Channing Tatum ei ole näyttelijänä kummoinen, minkä vuoksi on vaikea samaistua elokuvan päähenkilöön. Vetävimmät kohtaukset nähdäänkin, kun aina loistava Richard Jenkins Johnin isänä pääsee kuvaan.

Hannu Liekso

Tähdet: ★★★

Haikein terveisin (Dear John). Yhdysvallat 2010. Ohjaus Lasse Hallström. Käsikirjoitus Jamie Linden, perustuu Nicholas Sparksin romaaniin. Pääosissa Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins, Henry Thomas.
Genre Draama. Ikäraja 11. Kesto 1 t 39 min. Ensi-ilta 23. huhtikuuta

Lisää luettavaa