Heaven

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Edesmenneen mestariohjaaja ja käsikirjoittaja Krzysztof Kieslowskin filmaamatta jääneet käsikirjoitukset ovat olleet kuumaa tavaraa ja niiden oikeuksista on kilpailtu ahkerasti. Ensimmäinen Kieslowskin trilogiakokonaisuudeksi suunnittelemasta käsikirjoituksesta on nyt valmistunut elokuvaksi ja se kulkee nimellä Heaven. Vaativaan ohjaustyöhön valittiin saksalainen Tom Tykwer, joka muistetaan parhaiten Suomessakin nähdystä elokuvasta Lola rennt (1998).

[Heaven] Philippa Paccard (Cate Blanchett) on Italiassa toimiva englanninkielen opettaja, jonka mies on kuollut huumeiden yliannostukseen. Opettajana Philippa ei voi myöskään olla huomaamatta, kuinka hänen nuoret oppilaansa taistelevat päivittäin vastaavan huumeongelman kanssa. Huumebusineksen takana toimii menestyvä liikemies, jolla on kontakteja ja vaikutusvaltaa korruptoituneeseen poliisiin. Philippa ryhtyy puheista tekoihin ja asettaa liikemiehen toimistoon pommin. Isku epäonnistuu ja aiheuttaa hirvittävää tuhoa sivullisille. Opettaja pidätetään ja hänen toimensa leimataan ajalle ominaiseen tapaan terrorismiksi. Itse teko on kiistaton, mutta siihen johtaneet syyt herättävät myötätuntoa ja rakkautta varsin odottamattomalta taholta. Elokuvan tarina ja dynamiikka muuttuvatkin tässä vaiheessa varsin dramaattisesti. Ulkokuoresta ja reaalimaailman rooleista siirrytään ihmisen sisimpään ja asioihin, joilla oikeasti on todellista merkitystä itse kullekin.

Tom Tykwer on onnistunut kauniisti tavoittamaan Kieslowskin elokuvallisen ajatusmaailman. Kieslowski on aina halunnut elokuvissaan tutkia ihmisiä itsessään, eikä ympäröivällä yhteiskunnalla ja sen valtarakenteilla ole niin suurta merkitystä. Tämä tulee esiin myös Heavenissä, jossa kauhistuttava teko perustuu inhimilliseen tuskaan rakkaidensa puolesta. Philippa haluaa vastata teoistaan yhteiskunnalle, mutta tärkeämpää siinä on oman mielenrauhan tavoittaminen ja oikeustaju. Kun kuvaan astuu toinen ihminen ja todellinen rakkaus, muuttuu ensin varsin epätoivoinen ristiretki mahdollisuudeksi tavoittaa jotain täydellistä.

Heaven on herkän emotionaalinen elokuva, jossa virtaa rankasta aiheesta huolimatta positiivista energiaa. Cate Blanchett on elämänsä roolissa ja hän ottaa haltuunsa jokaisen kohtauksen, jättäen kuitenkin tilaa mainiolle Giovanni Ribisille, joka esittää Philippan rakastettua. Tom Tykwer ohjaus on huolellista ja hän on selvästi karsinut kaikki sellaiset tyylikeinot pois, joita Kieslowski ei olisi itse käyttänyt. Heaven on oikeudenmukaisuutta ja rakkautta kunnioittava teos, jota katsoessa tulee hyvä olo.