Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet

/ GENRE , ENSI-ILTA 08.04.2022 TÄHDET

Paljastus, salaisuudet! Uusi Ihmeotukset-elokuva on edeltäjiään synkempi mutta ilman muuta odotuksen arvoinen jatke maagiselle tarinalle. (Ikäraja K-12)

Kun valot syttyivät elokuvasaliin Grindelwaldin rikosten näytöksen päätteeksi, joka puolelta saattoi oitis kuulla kiivaan intensiivistä teorisointia sen loppukäänteistä. Nyt on viimeinkin tullut aika kaivaa taikasauvat takaisin esiin ja saada vastauksia vuosia poltelleisiin kysymyksiin.

Dumbledoren salaisuudet jatkaa Newt Scamanderin (Eddie Redmayne), Albus Dumbledoren (Jude Law) sekä heidän ystäviensä pyrkimyksiä pysäyttää pimeyden velho Gellert Grindelwaldin (Mads Mikkelsen) pahaa enteilevät suunnitelmat. Heidän täytyy vakuuttaa kansainvälinen velhokansa Grindelwaldin aiheuttamasta uhasta ennen kuin tämä ehtii vakiinnuttamaan asemansa ja kärjistämään maailmantilan totaaliseen sekasortoon.

Uusin Ihmeotukset-tarina on heti alkumetreiltään lähtien huomattavasti synkempi kuin kaksi edeltäjäänsä, mikä heijastelee selkeästi Harry Pottereiden kehityskaarta. Elokuva ei kuitenkaan menetä taianomaisuuttaan tämän myötä vaan vain alleviivaa tehokkaasti tapahtumiensa vakavuutta. Dumbledoren salaisuudet tuntuukin ilmapiirinsä ansiosta monin paikoin hyvin ajankohtaiselta kertomukselta.

Yksi elokuvan parhaista puolista on ehdottomasti se, että itse ihmeotukset pääsevät jälleen kunnolla parrasvaloihin. Siinä missä Grindelwaldin rikokset sortui mainion avausosan jälkeen hyödyntämään olentoja lähinnä vain proppeina, tällä kertaa niillä on taas oma avainasemallinen roolinsa juonen kulussa.

Näyttelijäkaarti ansaitsee kehut myös. Ensikertalaisvelho Mikkelseniltä löytyy vaikuttavaa auktoriteettia, Redmayne jatkaa samastuttavan inhimillisenä, Law syventää Dumbledorea tunteikkaasti ja Dan Fogler on jälleen päävastuussa elokuvan huumoripuolesta.

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on siis erittäin onnistunut keskimmäinen osa fantastiselle elokuvasarjalle. Tärkeitä perhesalaisuuksia paljastetaan eli titteli lunastaa itsensä ja panokset nousevat entisestään – se on selkeä parannus edellisen osan sekavuudesta. Elokuva taikoo valkokankaalle jännitystä pursuavan, ajoittain hieman Ocean’s Eleven -tyylisen seikkailun, joka nivoo tasapainoisesti synkempiä sisältöjä yhteen toiveikkuuden pilkahdusten kanssa. Katsoja jääkin vakavissaan loitsimaan ”Tulejo neljäs elokuva!” lopputekstien pyörähtäessä käyntiin.

Ira Hurskainen


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat