Kupla

Suorastaan loistavassa draamassa teini-ikäinen tyttö pyrkii pitämään perhekuplansa ehjänä hinnalla millä hyvänsä. Tässä toimii kaikki ohjauksesta dialogin kautta erinomaisiin näyttelijäsuorituksiin. (Ikäraja K-12)

25.11.2022 10:21
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25.11.2022

Pikkupaikkakunnalla asuva Eveliina on periaatteessa tyypillinen teini, joka koulussa pätemisestä huolimatta pitää kosteistakin irrotteluista ystäviensä kanssa. Hän on myös aavistuksen pikkuvanha ja omaa silmää sille, mihin elämän tyypilliset urat lähipiiriä todennäköisesti vievät.

Tarkkanäköisyys osuu raskaalla tavalla omaan nilkkaan, kun Eveliina saa syytä epäillä, että hänestä on tulossa merkintä avioerotilastoissa. Älykäs teini alkaa manipuloida perhettään ja muita ihmisiä pitääkseen aikaisemmin tylsän ja arkisen itsestäänselvänä pitämänsä perhekuplan ehjänä.

Itseoikeutuksen tunteen ja omatunnon kaiverteluiden ristitulessa toimivaa Eveliinaa esittävä Stella Leppikorpi on aivan loistava roolissaan. Samoin mainioita ovat Eveliinan juonitteluihin sotkeutuvaa poikaa esittävä Amos Brotherus ja muut Eveliinan ystäviä esittävät luontevat nuoret näyttelijät. Aina hyvät Minna Haapkylä ja Tommi Korpela onnistuvat hyvin vanhempina, jotka pyrkivät johdattamaan tytärtään aikuisuuteen, mutta eivät välttämättä näe malkaa silmässään, mitä tulee tiedostettuun ja tiedostamattomaan vuorovaikutukseen toisessa suunnassa.

Aleksi Salmenperä on aikaisemminkin löytänyt syviä vesiä arkisen oloisista ihmissuhteista pitäen menon silti helposti lähestyttävänä. Hän on myös loistava dialogin kirjoittaja. Kuplassa hän on Reeta Ruotsalaisen kanssa saanut aikaiseksi uskomattoman soljuvasti kulkevaa epämukavaa töksähtelyä.

Kupla on niin raikas ja koskettavalla tavalla viihdyttävä, että se on lähes täydellinen. Siinä on kuitenkin paikoin hienoista tyhjäkäyntiä ja katsoja saa todella aktiivisesti tukahduttaa epäuskoaan, jotta aikuisten sokeus Eveliinan tietämyksen tasosta menee läpi.

Jouni Vikman

Kupla -elokuvan traileri

Lisää luettavaa