The Matrix Reloaded

Vuonna 1999 uusia uria toimintaelokuvan historiaan uurtaneen Matrixin jatko-osia on odotettu innolla useampi vuosi. Odotus on nyt päättymässä, kun jatko-osista ensimmäinen, Matrix Reloaded saa ensi-iltansa 21. toukokuuta. Trilogian päätösosa Matrix Revolutions on vuorossa marraskuussa.

21.5.2003 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 21.05.2003

Matrix Reloaded on isolla rahalla viimeisen päälle hienosti tehty tieteistoimintaelokuva, jonka selvä pääpaino on tällä kertaa siellä toiminnan puolella. Matrixin tieteellistä pohjaa ei enää tarvitse selittää perinpohjaisesti, koska asetelmat on jo pohjustettu edellisessä osassa. Tämä on kuitenkin samalla yksi keskeinen syy siihen, ettei jatko-osaa kannata ryhtyä edes katsomaan jos ei ole sen edeltäjää nähnyt – lienee todella vaikeaa ymmärtää missä mennään, kun Wachowskin veljekset menevät heti suoraan asiaan, olettan että Matrixin maailma ja henkilöt ovat katsojalle ennalta tuttuja. Lähtötilanteessa Matrixista todellisuuteen herätettyjä ihmisiä on koko ajan enenevissä määrin kokoontunut ihmisten viimeisenä turvapaikkana toimivaan maanalaiseen Siionin kaupunkiin. Viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana ihmisten määrä on kasvanut enemmän kuin sitä edeltäneiden kuuden vuoden. Matrixin salat ilmiömäisesti oppinut Neo (Keanu Reeves) on tärkeä tekijä tässä toiveikkuutta herättävässä kehityksessä.

Tuomiopäivän kello alkaa kuitenkin tikittää Siionin ihmisille, kun käy ilmi että koneet ovat ryhmittyneet kaupunkiin kohdistuvaan suurhyökkäykseen. Peräti 250 000 vartijarobotin armeija aikoo ohittaa sen puolustuksen pureutumalla sen kimppuun suoraan maankuoren läpi. Kun tilanne tajutaan, aikaa ei ole jäljellä enää paljoa: koneet saavuttavat Siionin 72 tunnin kuluessa, mikä on sekä Matrix Reloadedin että Matrix Revolutionsin yhteenlaskettu aikajänne. Neolla, Morpheuksella (Laurence Fishburne), Trinityllä (Carrie-Anne Moss) ja kumppaneilla on vain sen verran aikaa ryhtyä toimiin sekä reaalimaailmassa että etenkin Matrixissa välttääkseen ihmiskunnan lopullinen tuho.

Wachowskit lähtevät liikkeelle tarinansa kanssa liikoja ryminöitä ja toimintakohtauksia aluksi vältellen. Elokuvan aloittavaa lyhyttä toimintarepäisyä lukuun ottamatta ensimmäiset 45 minuuttia ovat rauhallisesti etenevää futuristista draamaa. Rakenteellisesti ratkaisu on erittäin fiksu useammastakin syystä.

Ensinnäkin tämä mahdollistaa henkilöhahmojen ja heidän välistensä suhteiden pohjustamisen. Kun ykkösosan keskiössä oli aluksi kaikkea ihmettelevän Neon kasvu omat kykynsä tiedostavaksi ja todellisuuden ymmärtäväksi ihmiseksi, on Reloadedin keskipiste Neon ja Trinityn rakkaussuhde, jonka kaunis pohjustaminen heti alussa vetää vastustamattomasti katsojan sympatiat näiden puolelle.

Neon ja Trinityn tarinan ohella valotetaan myös Morpheuksen ja uuden henkilöhahmo Nioben (Jada Pinkett-Smith) välistä mutkikasta suhdetta, sekä Nebukadnessar -aluksen pilotin Linkin (Harold Perrineau) perhesuhteita – syistä jotka varmastikin valkenevat Revolutionsissa. Jonkin verran aikaa käytetään myös sympatian rakenteluun Siionissa piileskeleviä ihmisiä kohtaan ylipäänsä. Suurta pakolaisleiriä muistuttavan kaupungin illanvietto kuvataan musiikkivideomaisessa kuvakollaasissa, jollaiset yleensä tuntuvat ärsyttäviltä mutta jonka olemassaolo on nyt perusteltu.

Toiseksi Reloadedin rauhallinen aloitus tietenkin parantaa loppua kohden hurjavauhtiseksi yltyvän toiminnan tehoavuutta, kun ykkösosan yli-inhimilliset suoritukset unohdutetaan korostamalla koneiden uhkaa ja olemalla muistuttamatta päähenkilöiden kyvyistä venyä parhaimpaansa Matrixissa. Tämä pätee erityisesti Neoon, joka käyttäytyy alusta alkaen kuin vastentahtoinen messias. Ihmisten kiitokset ja palvonta tuntuvat suorastaan nolostuttavan Valittua, joka mieluiten haluaisi vain vetäytyä yksityisyyteen rakastamansa Trinityn kanssa. Näin ykkösosan lopussa puolijumaluuteen kohonnut Neo pudotetaan aluksi takaisin tavallisten kuolevaisten joukkoon, jotta hänellä olisi jälleen mahdollisuus nousta sankaruuteen tarinan myöhemmissä vaiheissa.

Ja nimenomaan sankaruuteen ja vahvaksi toimijaksi Neon on noustavakin jo siksi, että tarinan alkaessa häntä vaivaavat enneunet Trinityn kuolemasta. Kun hänen tasoisensa mies näkee tällaisia unia, kyse ei voi olla pelkästä yhteensattumasta vaan aidosta uhasta. Taistelussa koneita vastaan Neolla onkin paljon pelissä myös henkilökohtaisella tasolla. Hänen on pystyttävä myös huolehtimaan siitä, ettei Trinitylle tapahdu mitään. Tähän rakkauden ja täydellisen kumppanin menettämisen pelkoon katsojien valtaosa kykeneekin samastumaan helposti.

Matrix Reloaded on komean näköinen ja mukaansatempaava toimintaelokuva, jolla on kuitenkin ongelmansa. Niistä ilmiselvin on uutuudenviehätyksen puute. Se äärimmäisen kiehtova tulevaisuudenkuva, jota Wachowskit rakensivat ykkösosassa ja jota katsoja hahmotti samassa tahdissa epäilevän keskushenkilön kanssa, on nyt valmiiksi rakennettu. Kaikki on jo alusta alkaen varsin tuttua: paitsi elokuvan maailma ja sen lainalaisuudet, myös toimintajaksojen tyyli ja virtuositeetti.

Elokuvassa ei myöskään ole sellaista selkeää päähenkilön kasvutarinaa kuten ykkösosassa, vaikka sellaisen illuusiota yritetäänkin rakentaa pudottamalla Neo tarinan alussa ujoksi jokamieheksi. Nyt Neon tehtäväksi jääkin henkistyä, mutta usein toistuvat puheet sattumista, valinnoista ja kaiken taustalla olevasta suuresta Tarkoituksesta antavat vain tekosyvällisen vaikutelman, ja pahimmillaan jopa häiritsevät kerronnan sujuvuutta.

Neon ja Trinityn sinänsä koskettavasta rakkaustarinastakin huolimatta Matrix Reloadedin keskeisin elementti ovat sen toiminta- ja taistelukohtaukset. Ne ovatkin viimeisen päälle hienoja. Pitkään jatkuva moottoritietakaanajo menee suoraan toimintaelokuvan historiaan. Plussana pitää mainita myös Wachowskien kyky hersyvään itseironiaan: vaikka tarina on periaatteessa vakavasti kirjoitettu, repliikeissä ja tilanteissa riittää huumoriakin. Aivan uusia kykyjä saaneen agentti Smithin (Hugo Weaving) sanailut lähestyvät ajoittain parodiaa, ja jopa yksi sankarien taistelu useita agentteja vastaan samanaikaisesti muuttuu humoristiseksi, kun se on sijoitettu niin kapeaan käytävään että se näyttää enemmänkin ruuhkassa tönimiseltä.

Lisää luettavaa