Monkey Man

Monkey Man on Dev Patelin yritteliäs ja määrätietoinen ensiohjaus miehestä, joka lähtee kostamaan perheensä kuolemaan. (K-16)

5.4.2024 09:18
MAA / / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 05.04.2024

Monkey Man on näyttelijänä paremmin tunnetun Dev Patelin rohkea ja kunnianhimoinen ensiohjaus. Ohjaamisen lisäksi Patel on myös kirjoittanut ja tuottanut elokuvan ja esittää vielä elokuvan pääosaakin. Jordan Peele toimii myös elokuvan tuottajana, mutta kyseessä ei ole mikään Get Out -kopio.

Elokuvan alussa Patelin hahmo nähdään salaisella taisteluklubilla, gorillanaamarilla varustettuna. Patelin hahmolle ei koskaan anneta nimeä, mutta elokuvan pressimateriaalit kutsuvat hahmoa nimellä Kid. Kid on vannonut kostavansa äitinsä kuoleman ja saa pian työpaikan ravintolassa, joka tarjoilee herkkuruokaa ja kauniita naisia kaupungin rikkaille ja vaikutusvaltaisille pääjehuille.

Nicolas Winding Refnin Drive tuntuu olevan Patelin inspiraation lähde, mutta elokuvasta löytyy myös suoria viittauksia John Wick -elokuviin ja inhorealistinen tunnelma on kuin suoraan Gareth Evansin The Raid -elokuvista. Ajoittain Patel lainaakin hieman liikaa muiden tekemistä elokuvista sen sijaan että rakentaisi Monkey Manille omaa, uniikkia identiteettiä.

Patelin ensiohjaus on intohimoinen, näyttävä sekametelisoppa, joka ei aina toimi, mutta kun se toimii, se toimii erinomaisesti. Elokuva tasapainottelee törkyisen B-luokan toimintaleffan ja hienostuneemman, sosiaaliseen ja poliittiseen oikeudenmukaisuuteen keskittyvän vakavammanelokuvan välillä, mutta Patel ei kykene tasapainottelemaan monia elementtejään.

Elokuvasta kuitenkin löytyy potkua. Toimintakohtaukset ovat hengästyttäviä ja kineettisesti kuvattuja. Patel suosii lähinnä lähikuvia, mikä käy hieman yksitoikkoiseksi kaksituntisessa elokuvassa. Elokuva on myös vähän turhan yleispätevä ja geneerinen juonensa osalta; Monkey Man ei tarjoa yllätyksiä ja tapahtumat ovat ennalta-arvattavia.

Näyttelijänä Patel on kuitenkin erittäin hyvässä vedossa. Kid on mielenkiintoinen, mehukas rooli näin hyvälle näyttelijälle ja vieläpä hyvin fyysinen. Kuten Ryan Goslingin hiljainen kuski Drive-elokuvassa, myös Kid on vähäsanainen mutta sitäkin väkivaltaisempi hahmo. Patel tuo Kidin pitkään hautuneet vihan tunteet esiin uskottavasti mutta ei koskaan turvaudu melodraaman.

Monkey Man on poliittisesti latautunut, mutta Patel sekoittaa elokuvaan turhan monta teemaa. Elokuvan keskivaiheilla Kid viettää aikaa syrjäisessä temppelissä, jonka asukkaat käyttävät itsestään nimeä hjira, joka viittaa ns. kolmanteen sukupuoleen. Radion uutisohjelmat myös mainitsevat hyökkäyksiä trans-ihmisiä vastaan. Kyseessä on kiehtova teema, mutta Patel ei oikein malta keskittyä tähänkään.

Monkey Man on lupaava alku Patelin ohjaajan uralle. Se on tyylikäs, ajoittain hauska, viihdyttävä ja sopivan brutaali toimintatrilleri, joka flirttailee syväluotaavien teemojen kanssa. Patelilla on hyvä visuaalinen silmä, mutta Monkey Man olisi kaivannut hieman hiomista.

Maria Lättilä

Monkey Man -elokuvan traileri

Lisää luettavaa