Mostly Martha

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Elämä ei mene aina käsikirjoituksen mukaan. Sen oppii mestarikokki Martha Klein (Martina Gedeck), rankimman kautta.

Martha elää säntillistä elämää omistautuen täysin työlleen ravintolan pääkokkina. Martha valmistaa supervaativille asiakkaille täydellisiä gourmet-annoksia, noudattaen celsiusten ja milligrammojen tarkkuudella reseptejä. Martha on arvostettu ja ihailtu ammattilainen, mutta yksityiselämässään hyvin yksinäinen ihminen. Ei sillä, etteikö Martha yrittäisi ystävystyä. Se on vain perin vaikeaa, kun tiellä on suunnaton ylpeys, työkiireet – sekä tarve onnistua aina täydellisesti. Eräänä päivänä Martha saa puhelinsoiton, joka tekee hänen yksityiselämästään sopan, jossa on sattumia enemmän kuin Martha pystyy hallitsemaan.

[Kaikilla mausteilla]Martha menettää rakkaimman ystävänsä. Samalla Martha saa niskoilleen 8-vuotiaan tytön Linan (Maxime Foerste), josta hänen on vaikea saada minkäänlaista otetta. Kuin kuorrutukseksi kakkuun Martha kuulee saaneensa tiimiinsä uuden kokin – italialaisen rennon ja reipasotteisen rallattelijan Marion (Sergio Castellito). Martha ei voi sietää Mariota. Mies ärsyttää hänen kaikkia aistejaan. Inhoamista vaikeuttaa tosin se, että Mario palvoo Marthan ammattitaitoa, ja haluaa hänen oppilaakseen. Lisäksi Mario on iskenyt silmänsä Marthan sensuelleihin kasvoihin ja hoikkaan varteen.

Martha yrittää pitää järjestystä elämässään. Se on helppoa aina silloin kun on resepti, jota noudattaa. Vaan kenellä olisi reseptiä lasten kasvatukseen? Entä rakkauteen? Martha oppii, että kun reseptiä ei ole, pitää improvisoida ja antaa elämälle mahdollisuus. Se saattaa lykätä eteen kitkeriäkin keitoksia, tai jos hyvä onni käy, satumaisia makunautintoja.

Kaikilla mausteilla on sujuva komediallinen draama ja kevyt gourmet-kokkikoulu. Juoni on kiintoisa ja käsittely mutkaton. Ohjaaja Sandra Nettelbeck on lähestynyt raskaita aiheita – kuolemaa, rakkautta, radikaalia elämänmuutosta – kevyen varmoin ottein. Myös elokuvan menu on kunnossa. Upeita, monimutkaisia gourmet-annoksia vyörytetään katsojan silmille kankaan täydeltä, loputtomana virtana. Kiitin elokuvatekniikan tähänastista kehitystä siitä, että mukana elokuvakokemuksessa ei sentään vielä käytetä hajuaistia. Jos käytettäisiin, elokuva olisi täytynyt keskeyttää useampaan kertaan jääkaapilla käyntiä varten.

Höyryävistä herkkuannoksista huolimatta elokuvan parasta antia on päähenkilön kasvutarina egotripillä olevasta työkeskeisestä koneesta inhimilliseksi ihmiseksi. Kymmenissä tv-elokuvissa näytellyt Martina Gedeck vakuuttaa Martha Kleinin roolissa ilmeikkyydellään.

Kaikilla mausteilla nähdään ensimmäisen kerran tämän vuoden Espoo Cinéssä, ja teatteriensi-iltansa elokuva saa 30.8. Mene katsomaan, jos tykkäät hyvästä ruuasta ja rakkaudesta.