Red Obsession

22.11.2013 10:18
MAA / / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.11.2013

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla Suomen ensiesityksensä saanut viinidokumentti Red Obsession on aiheuttanut innostunutta mutta myös hermostunutta liikehdintää viininharrastajien piireissä ympäri maailmaa. Dokumentti matkaa Ranskan idyllisille viinintuotantoalueille Bordeauxiin, mutta kertoo samalla aiheensa kautta koko maailmaa kohdanneesta taloudellisesta ja kulttuurillisesta muutoksesta.

Aikaisemmin hömppäkomedioita kuten Nuori Einstein ja Reckless Kelly tehneet australialaiset David Roach ja Warwick Ross ottivat ensimmäisen dokumenttielokuvansa aiheeksi viinintuotannon, kun itsekin viinitilan omistava Ross kuuli tuttavaltaan Bordeaux’n kohtaamista viimevuotisista muutoksista. Alueen viinit ovat maailman arvostetuimpia, mutta viiden viime vuoden aikana niiden hinnat ovat pompanneet pilviin.

Viinejä ostetaan yhä enemmän investointimielessä eikä niinkään nautittavaksi. Roach ja Ross lähtivät tutkimaan syitä hinnannousuun ja joutuivat matkaamaan aiheen vuoksi Ranskan lisäksi Kiinaan.

Red Obsession vie katsojan mielenkiintoiselle ja visuaalisesti upealle matkalle Bordeauxiin ja sen viinitiloille. Alkumetreillään se antaa kattavan informaatiopaketin viinintuotannosta sekä sen haasteista, maaperän ja sään vaikutuksista vuosittaisen sadon laatuun. Ääneen pääsevät viinitilalliset, kriitikot ja toimittajat, joiden suussa viinistä ja sen tuotannosta kasvaa runoutta, joka saa jokaisen viininystävän janoamaan tuota viisasten juomaa. Viinitiloilta dokumentti siirtyy taloushaasteiden myötä raadollisempiin aiheisiin: eihän viiniä tuoteta pelkästään rakkaudesta vaan taustalla liikkuvat valtavat summat rahaa.

Ranskan ihastuttavalta maaseudulta alkavassa tarinassa tapahtuu käänne, kun näkökulma siirtyy toiselle puolelle maailmaa ja alkaa avata tilannetta aivan uudenlaiselta kulmalta. Red Obsession ei olekaan pelkkä viinidokumentti, sillä viinin kautta se avaa maailmantalouden muutosta sekä kulttuurillista murrosta ja tarjoaa asiaan vihkiytymättömille matkansa varrella myös yllätyksiä. Se ei kulje aivan perinteisen dokumentin kaavan mukaan, ja Ross myöntääkin pyrkineensä sillä näytelmäelokuvan rakenteeseen. Tämä tekee elokuvasta jännittävän seurata.

Kuvalliselta laadultaan valkokangaslevitykseen suunnattu dokumentti on hulppeaa katsottavaa. Siinä yhdistetään tyylikkäällä tavalla kiinnostava aihe ja sen mausteminen visuaalisesti komeilla yksityiskohdilla sekä vaikuttavilla, kuvallisilla metaforilla.

Dokumenttia vaivaa kuitenkin runsauden pula: asiaa on todella paljon ja kokonaisuudesta huomaa, etteivät tekijät ole aivan löytäneet kultaista keskitietä siihen, mihin dokumentin tulisi pääasiallisesti tarttua. Aiheen tiukentamista kaivattaisiin. Nyt dokumentti rönsyilee ja pyrkii kertomaan hieman kaikesta, sillä mielenkiintoisia kertomuksia ei selvästikään ole raskittu leikata pois.

Kertojaäänenä kuullaan elokuvan tekijöiden maamies Russell Crowe ja haastateltavana nähdään muun muassa viinitilallinen Francis Ford Coppola.

Red Obsession -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa