Super 8

27.7.2011 10:30
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 29. heinäkuuta

Ennen digitaaliaikaa ”kotivideot” tallennettiin filmille. 8 mm filmi oli materiaalina edullista, joten 70-luvun Amerikassa Super 8 kameroita löytyi lähes joko kodista. Myös ohjaaja J.J.Abrams aloitti uransa kuten Super 8 -elokuvan Charles (Riley Griffiths), hieman pyylevä teini-ikäinen elokuvantekijä. Myöhemmin aikuisena Abrams loi televisiolle menestyssarjan Lost.

Super 8 elokuvan tuottajan Steven Spielbergin jälki näkyy elokuvassa kautta linjan. Jo alkumetreillä tunnelma on yhtä viihdyttävä ja penkkiin kiinnittävä kuin E.T.:ssä aikoinaan. Vaikka kyseessä on hirviötarina niin tunteet eivät jää kylmiksi.

Joe (Joel Courtney) kokee heti elokuvan alussa menetyksen, kun hänen äitinsä tapaturmaisesti kuolee. Poliisi-isä Jackson (Kyle Chandler) on äkkiä uuden haasteen edessä yksinhuoltajaisänä samaan aikaan, kun pienen ohiolaiskaupungin rauha järkkyy outojen tapahtumien vuoksi. Pienoismalleista kiinnostunut Joe on koko sydämestään mukana ystävänsä Charlesin monsterielokuvanteossa meikkaajana, erityisesti kun kylän kaunis Alice (Elle Fanning) lupautuu näyttelemään naispääosaa.

Kuvatessaan salaa öisen autiolla rautatieasemalla teinit saavat todistaa tuhoisaa junaturmaa. He alkavat epäillä, ettei kyseessä ollutkaan onnettomuus. Turman jälkeen oudot tapahtumat häiritsevät kaupungin arkea. Koirat pakenevat, ihmisiä katoaa. Jokin valtava otus seuraa kaupunkilaisten elämää. Vaikka otusta pidetään piilossa lähes elokuvan loppuun asti, niin sen hurjuus ei jää arvausten varaan.

Super 8 on elokuvana viehättävä lapsuuden viattomuuden ylistys. ”Kamalia asioita tapahtuu, mutta elämä jatkuu.” Vaikka sanonta onkin lattea, niin se pitää sisällään viisauden.

Hyvästä tunnelmastaan huolimatta elokuvaa vaivaa paikoin epäuskottavuus, ja kuten lähes kaikissa tämän päivän hirviöelokuvissa, niin ei tämänkään elokuvan pelotteluosuuksissa tapahdu mitään uutta. Vaan sillä ei ole merkitystä, koska elokuvassa nousevatkin pääteemoiksi nuoren pojan itsenäistyminen, ensirakkaus ja kuolleen äidin muistosta irtipäästäminen. Vaikka patetiamittari hälyttää elokuvan lopussa jo vaarallisen punaisena, niin Spielberg onnistuu saamaan senkin anteeksi. Jotain vilpitöntä ja lapsenmielistä uudenajan energiaa löytyy tästäkin hänen tuottamastaan elokuvasta.

Inderjit Kaur Khalsa

Tähdet: ★★★

Super 8 – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa