Tuulten taottu maa

GENRE ENSI-ILTA 17.07.2020 TÄHDET

Dokumentti ei yllä lauantaisen Avaran luonnon tasolle, vaikka tarjoaakin mielenkiintoisen kurkistuksen Viron lumoavaan luontoon.

Tuulten taottu maa kertoo Viron komeasta ja ainutlaatuisesta luonnosta. Eteläisen naapurimme maisemat ovat yllättävän erilaisia Suomeen verrattuna, vaikka välimatkaa on vain noin sata kilometriä. Paikoitellen myös samankaltaisuus pääsee yllättämään.

Joosep Matjusin ohjaamassa dokumenttielokuvassa nähdään myös suomalaisverta. Atte ja Jan Henriksson ovat toimineet elokuvan kuvaajina ohjaaja Matjusin lisäksi. Hittidokumentti Järven tarinassakin kuvaajana toiminut Atte on myös ollut yksi dokumentin käsikirjoittajista ja tuottajista.

Kuvausjälki onkin dokumentin parasta antia. Se on runollista ja paikoittain suorastaan henkeäsalpaavan kaunista. Vuodenajat etenevät seesteisesti nätin musiikin soidessa taustalla ja eläinten touhutessa omissa puuhissaan.

Ikävä kyllä noin tunnin mittaisessa elokuvassa ei nähdä kovinkaan laajaa kirjoa eläimiä, vaan voisi jopa sanoa, että hirvet ovat sen pääosassa. Onko sitten materiaali loppunut kesken vai eivätkö eläimet ole suostuneet kameran eteen, mutta elokuva antaa hieman yksipuolisen kuvan Viron eläinkannasta. Vuoden lisäkuvaukset eivät olisi tehneet hallaa.

Eräs etäännyttäväkin aspekti elokuvaan on saatu mukaan. Nimittäin legendaarisen Hortto Kaalo -yhtyeen jäsen, oopperalaulaja Marko Putkonen puhuu niin matalalla nuotilla, että dialogi muuttuu paikoin jopa koomiseksi. Putkosen syvä ja tumma ääni ei aivan kohtaa valkokankaan tapahtumien kanssa. Putkosen ensimmäisiä sanoja saattaa jopa hieman pelästyä, niin syvältä ne kumpuavat.


YouTube video