kirjoittajat: Reija Karkkonen

Kaiken teoria

Kaiken teoria on James Marshin ohjaama elämäkertaelokuva maailman tunnetuimpiin fyysikoihin kuuluvasta Stephen Hawkingista ja tämän ensimmäisestä vaimosta Jane Hawkingista. Brittielokuva perustuu Janen muistelmiin Travelling to Infinity: My life with Stephen.

Murtumaton

Angelina Jolien toinen ohjaustyö Murtumaton on odotettu elokuvatapaus, joka kertoo olympiaurheilija ja sotavanki Louis ”Louie” Zamperinin (1917–2014) huikean selviytymistarinan. Zamperinin juoksijalahjat veivät hänet pitkänmatkan juoksukilpailuun vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin, mutta toisen maailmansodan myötä haaveet olympiajuoksusta Tokiossa vaihtuivat vankileirikokemuksiin. Zamperini selvisi pommikoneen vesisyöksystä ja sinnitteli 47 päivää pelastusveneessä Tyynellä valtamerellä. Lopulta pelastus tuli vihollisen laivaston myötä, mikä johti vankeuteen brutaaleilla japanilaisilla vankileireillä. Kirjailija Laura Hillenbrand (Seabiscuit) inspiroitui Zamperinin tarinasta ja ryhtyi monivuotiseen prosessiin kirjoittaa miehen elämäkertaa. Lopputuloksena on vuonna 2010 ilmestynyt Unbroken, jonka pohjalta elokuvan käsikirjoitus on sovitettu.

Madagascarin pingviinit

Madagascarin pingviinit on amerikkalainen DreamWorks Animation -yhtiön tuottama tietokoneanimoitu 3D-toimintakomedia. Elokuva on suositun Madagascar -elokuvasarjan sivutuote ja sijoittuu Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012) -animaatioseikkailun jälkeisiin tapahtumiin. Oman tarinansa saavat vuonna 2008 alkaneesta Madagascarin pingviinit -televisiosarjastakin tutut pingviinihahmot Kippari, Kowalski, Rico ja Alokas. Uudessa seikkailussa pingviinit yhdistävät voimansa salaisen Pohjoistuuli-organisaation kanssa estääkseen roistomaisen Tohtori Oktavious Brinen tuhoisat suunnitelmat.

Nightmare 2 – Painajainen jatkuu

Salatut elämät -sarjaan perustuva elokuva on täällä taas. Ensimmäinen osa Nightmare – Painajainen merellä oli yleisömenestys, joten on syytä olettaa, että myös jatko-osalle löytyy katsojia. Voi vain toivoa tekijöiden olleen liikkeellä kieli poskessa -meiningillä, sillä sellainen vaikutelma lopputuloksesta syntyy. Elokuvaan tuskin on tarkoituskaan suhtautua vakavasti. Mikäli historia toistaa itseään on fanien antama vastaanotto varmasti innostunut. Erityisesti nuorten katsojien uskollisuutta Salkkareita kohtaan voisi kuvailla ilmiömäiseksi. Salkkarit on säilyttänyt suosionsa ja miljoonayleisöt vuodesta toiseen eikä tässä kohtaa kriitikoiden mielipiteillä arvattavasti ole paljoakaan merkitystä.

’71

Toiminnallinen draamatrilleri ’71 on ohjaaja Yann Demangen vakuuttava pitkän elokuvan ohjausdebyytti. Elokuva käynnistyy tehokkaasti ja jo alun hetkien rytmi lupailee jännitystä ja dramaattisia tapahtumia, jotka tarina lunastaa intensiivisellä otteella loppuun saakka.

Kaksi päivää, yksi yö

Sandra (Marion Cotillard, Pariisin varpunen – Edith Piaf) on masennuksen vuoksi ollut pitkään poissa töistä. Sairasloman aikana hänen työmääränsä on jaettu muiden työtekijöiden kesken. Vaikean elämänjakson päätteeksi ja Sandran valmistautuessa paluuseen hän saa kuulla työpaikkansa olevan uhattuna. Työyhteisössä on tehty äänestys: joko Sandra saa pitää työpaikkansa tai kukin työntekijä saa 1 000 euron bonuksen. Työtoverit ovat äänestäneet bonuksen puolesta, ja vain pari on pitänyt Sandran puolia ja pistänyt hänen tulevaisuutensa työpaikalla oman edun edelle.

Seitsemän sietämättömän pitkää päivää

Judd Altmanilla (Jason Bateman) ei mene hyvin. Halutessaan yllättää vaimonsa tämän syntymäpäivänä, Judd löytääkin hänet sängystä oman pomonsa kanssa. Tämä johtaa eroprosessiin ja Juddin työttömyyteen. Kun Juddin ja hänen kolmen aikuisen sisaruksensa isä kuolee, he kaikki joutuvat palaamaan lapsuuden kotiinsa ja elämään saman katon alla viikon ajan. Viikon, joka tuntuu lähtökohtaisesti seitsemältä sietämättömän pitkältä päivältä. Heidän isänsä viimeinen toive oli, että perhe surisi juutalaisittain seitsemän päivän ajan. Sisarukset ovat äidin sanoin arestissa ja joutuvat pitkästä aikaa todelliseen vuorovaikutukseen toistensa kanssa. Mukana tulevat myös puolisot ja heilat. Talon alla on yhtäkkiä kirjava joukko erilaisia persoonallisuuksia, mikä lupailee kommelluksia, yhteentörmäyksiä sekä syvällisempää uskoutumista.

Antboy – Muurahaispoika

12-vuotias Pelle kokee olevansa liian tavallinen. Normaalia saatetaan pitää hyvänä, mutta Pelle olisi mieluummin futissankari tai jopa koulukiusattu ennemmin kuin poika, johon ei kiinnitetä mitään huomiota. Tilanteen tekee vielä tuskaisemmaksi se, että ihastuksen kohde, vaaleaverikkö-Amanda, hädin tuskin tietää Pellen olemassaolosta. Muurahaisen puraisun myötä Pellen elämä kokee muutoksen ja poika saa Hämähäkkimiehen kaltaisia supervoimia.

As Above/So Below

Kauhuelokuva kerrotaan päähenkilöiden käyttämän kameran kautta, ja välillä meno on tästä syystä häiritsevän kaoottista. Ideana on dokumentoida
naispäähenkilö Scarlettin tutkimusmatka tämän etsiessä viisasten kiveä. Hänen intohimoinen suhtautumisensa tutkimiseen ja totuuden etsimiseen on elokuvan liikkeelle
paneva voima.