Blu-ray-arvio: Yksi 1990-luvun parhaista rikoselokuvista

13.8.2013 07:00

Viisi poliisin tunnistusrivissä tutustunutta pikkurikollista tekee epäonnisen keikan, jonka lopputuloksena on kasa ruumiita. Kevin Spaceyn esittämää Verbal Kintiä kuulustellaan verilöylyyn johtavista tapahtumista. Verbalin mukaan kaiken takana on arvoituksellinen unkarilaismafioso Keyser Söze.

Epäillyt eli The Usual Suspects oli Bryan Singerin (X-Men, Jack The Giant Slayer) läpimurtoelokuva, jossa on yksi elokuvahistorian kekseliäimpiä juonikuvioita. Sittemmin ohjaajanakin toimineen Christopher McQuarrien (Jack Reacher: Tappajan jäljillä) käsikirjoitus ja Spaceyn roolisuoritus palkittiin Oscarilla.

Vajaa kaksikymmentä vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen on helppo todeta, että kyseessä on yksi 1990-luvun parhaista rikoselokuvista.Epäillyt on kestänyt aikaa hyvin. Elokuvan nopearytminen ja visuaalisesti tarkkaan harkittu tyyli tempaa välittömästi mukaansa, ja ällistyttävä loppuratkaisu tuntuu aivan yhtä nerokkaalta uusillakin katselukerroilla.

Valitettavasti blu-ray ei sisällä lainkaan lisämateriaalia, vaikka maailmalla ilmestyi jo vuosia sitten kaksilevyinen erikoisjulkaisu-dvd.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★★

Epäillyt. The Usual Suspects. Yhdysvallat 1995. Ohjaus Bryan Singer. Käsikirjoitus Christopher McQuarrie. Pääosissa Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Chazz Palminteri. Ikäraja 12. Blu-ray. Julkaisupäivä 10.7.2013.

Lisää luettavaa