Eeppinen ja vaikuttava Arabian Lawrence

7.1.2013 10:10

Arabian Lawrence on yksi David Leanin suurista mestariteoksista Kwai-joen sillan ja Tohtori Zhivagon ohella. Arabikapinaan osallistuvan brittiupseeri Lawrencen (Peter O’Toole ensimmäisessä elokuvaroolissaan) uskomaton tarina on 50-vuotisjuhlan kunniaksi restauroitu uudelleen upeana 4K-versiona. Alkusoittoineen ja väliaikamusiikkeineen lähes nelituntinen Arabian Lawrence on edelleen sykähdyttävän hieno elokuva. Visuaaliset ratkaisut, kuten siirtymä tulitikun puhalluksesta erämaan auringonlaskuun, kuuluvat elokuvahistorian vaikuttavimpiin hetkiin. Jos joku elokuva on todella eeppinen niin Arabian Lawrence.

Lisämateriaali on pääosin tuttua aiemmalta dvd-julkaisulta. Perinpohjainen making of -dokumentti vuodelta 2000 sisältää keskeisten tekijöiden ja näyttelijöiden haastatteluja. Mukana on myös Leania ihailevan Steven Spielbergin haastattelu sekä materiaalia elokuvan tekemisen ajoilta. Täysin uutena lisukkeena nähdään O’Toolen hyväntuulinen muistelutuokio.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★

Arabian Lawrence. The Lawrence of Arabia. Yhdysvallat 1962. Ohjaus David Lean. Käsikirjoitus Robert Bolt, Michael Wilson, perustuu T.E. Lawrencen kirjoituksiin. Pääosissa Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Sharif. Ikäraja 12. Julkaisupäivä 14.11.2012. Blu-ray.

Lisää luettavaa